IzdvojenoRegija

Ovo se dogodilo prvi put u sto godina: Nikada u prosincu na Jadranu nije bilo toplo kao danas

0

Veliki temperaturni obrat dogodio se ovoga tjedna. Nakon što je snijeg u ponedjeljak padao svega nekoliko kilometara od mora, a u utorak ujutro temperatura zraka u zaleđu Kozjaka je pala na -10°C, današnje jutro u Dalmaciji obilježavaju iznimno visoke temperature zraka. O tome koliko je toplo najbolje govori sljedeći podatak:

Kako piše Dalmacija danas, najviša temperatura zraka ikada izmjeren u Splitu u prosincu iznosi 18,6°C, što je izmjereno 1.12.2014.

Split nije iznimka, iznimno toplo je diljem obale, osim u dijelu Istre. Rekorder jutra je Podvelebitski kanal. U Senju temperatura noćas i jutros nije padala ispod 20 stupnjeva, a Zakosa kod Senja u 9 sati mjeri rekordna 22 stupnja.

Na makarskom području temperature su dosegle 20°C. U Pločama je u 10 sati izmjerena temperatura 18,5 °C.

Ogromne temperaturne razlike izražene su u unutrašnjosti zemlje. Tako su na jugu Banovine temperature zraka u 9 sati oko 19°C, dok je u Međimurju 1°C.

Slično će biti i tijekom subote.

Na moru puše umjereno do jako jugo koje će prema kraju dana jačati.

Zbog vjetra u prekidu su:
  • trajektne linije: Dubrovnik-Koločep-Lopud-Suđurađ;
  • katamaranske linije Novalja-Rab-Rijeka, Mali Lošinj-Ilovik-Susak-Unije-Cres-Rijeka, Ubli-Korčula-Dubrovnik, Ubli-Korčula-Polače-Sobra-Šipanska luka-Dubrovnik, Split-Hvar-Korčula, Vis-Split, Split-Hvar-Vela Luka;
  • brodska linija: Komiža-Biševo, Mali Lošinj-Unije-Susak.