Politika i gospodarstvo

OTVORENE PRIJAVE Osobe s invaliditetom moći će se stručno usavršavati u sektoru turizma

0

U periodu od ožujka 2022. do studenog 2023., Visoko učilište Algebra provodi projekt usmjeren na stručno osposobljavanje i obrazovanje osoba s invaliditetom, osposobljavanje predavača i mentora za rad s osobama s invaliditetom te inkubatorski program „Pokreni vlastiti posao u turizmu“, za poticanje samozapošljavanja u sektoru turizma. U sklopu projekta bit će izrađene i dvije mobilne aplikacije – jedna će osobama s invaliditetom omogućiti jednostavnije pronalaženje adekvatnih poslova u turizmu ovisno o tipu invaliditeta s kojim su suočeni, dok će druga sadržavati turističke ture u većim gradovima u Hrvatskoj prilagođene osobama s invaliditetom.

Cilj projekta je nezaposlene osobe s invaliditetom osnažiti za zapošljavanje odnosno samozapošljavanje u području turizma, kroz razne inovativne edukacije i radionice koje će im omogućiti stjecanje vještina koje su tražene na tržištu rada. Podizanjem kompetencija osobama s invaliditetom otvaraju se nove mogućnosti zapošljavanja, neovisno o tome planiraju li se samozaposliti ili svoje usluge staviti na raspolaganje nekom od poslodavaca u sektoru turizma.

„Kroz osposobljavanje i obrazovanje nezaposlenih osoba s invaliditetom za različita aktualna zanimanja možemo dobiti vrlo kvalitetnu radnu snagu te osnažiti jednu ranjivu društvenu skupinu pa bi ovakvih projekta trebalo biti što više“, izjavila je Martina Bašić, rukovoditeljica Odjela za prijavu i provedbu EU projekata u Algebri.

Online program osposobljavanja iz područja digitalnog marketinga u turizmu predviđen je za 12 nezaposlenih osoba s invaliditetom uz tumača za gluhe i nagluhe osobe. Također, za 90 nezaposlenih osoba s invaliditetom osigurat će se stručna psiho-socijalna podrška za svladavanje prepreka u zapošljavanju pa će 50 polaznika imati priliku sudjelovati na motivacijskim radionicama „Startaj s novom karijerom u turizmu“, a njih 40 dobit će psihološku procjenu i karijerno savjetovanje „Kofer za karijeru u turizmu“.

Projekt je već u provedbi te su prijave još uvijek moguće, a više informacija dostupno je na poveznici https://www.algebra.hr/dig-in-digitalno-inkluzivno/.

Projekt „DIG IN! – Digitalno & inkluzivno!“ sufinancirala je Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga: Poboljšanje pristupa ranjivih skupina tržištu rada u Sektoru turizma i ugostiteljstva II prema Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava UP.02.2.2.17.0003.. Njegova je vrijednost 2.281.565,25 kuna, dok je bespovratno sufinancirano 2.281.565,25 kuna.