IzdvojenoRegija

OSTAVI UTISAK, NE OTISAK! Učenici 2.razreda OŠ Gradac osvojili 1.mjesto na obrazovno – ekološkom natječaju

0

Učenici 2.razreda Osnovne škole Gradac pod mentorstvom učiteljice Ranke Radoš osvojili su 1.mjesto na obrazovno – ekološkom nagradnom natječaju “Ostavi utisak, ne otisak”!

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost organizirao je obrazovno-ekološki nagradni natječaj Ostavi utisak, ne otisak. Natječaj predstavlja jednu od informativno-edukativnih aktivnosti koje za cilj imaju osvještavati, motivirati i usmjeravati djecu i mlade na pravilno postupanje s otpadom – smanjenje, odvajanje te ponovnu uporabu. Na taj način se od najranije dobi potiču dobre životne navike s posebnim naglaskom na sprječavanje nastanka otpada.

Natječaj je bio namijenjen osnovnim i srednjim školama, a osmišljeni su kreativni zadaci za tri dobne skupine:

  • za djecu nižih razreda osnovnih škola (od 1. do 4. razreda)
  • za djecu viših razreda osnovnih škola (od 5. do 8. razreda)
  • za srednje škole (od 1. do 4. razreda)

Prijave su trajale od 3. listopada do 15. prosinca 2022. godine. U natječaju su mogle sudjelovati grupe do desetero učenika koje prijavljuje nastavnik, odnosno mentor grupe putem online obrasca u rubrici Prijavi svoj rad.

Učenici nižih razreda osnovnih škola trebali su osmisliti alternativnu opciju „klasičnoj” rođendanskoj proslavi. U kreiranju zadatka morali su koristiti prirodne i reciklirane materijale, odnosno one koji smanjuju negativan utjecaj na okoliš. Cilj takve proslave rođendana je smanjiti jednokratnu ambalažu, zaobići plastiku te generalno ne stvarati otpad.

Ovisno o formatu u kojem se kreativni rad šalje (videozapis ili Powerpoint prezentacija), potrebno je bilo prikazati cjelokupnu ideju od početka do kraja, odnosno koji su sve koraci poduzeti tijekom izrade kreativnog rada.

1. mjesto: Osnovna škola Gradac

Naziv radne skupine: 2. razred

Mentor: Ranka Radoš

NAGRADA: Zero-waste rođendanska zabava

Pogledajte video na LINKU