Politika i gospodarstvo

OPREZ! U trgovinama se prodaje voće i povrće s lažnih OPG-ova

0

I dok se ostatak Europe bori s nestašicama voća i povrća, hrvatski potrošači imaju puno veći problem s kvalitetom ovih proizvoda na policama trgovačkih centara ili tržnicama u koje nerijetko pristižu pokvareni, a šokantno je i koliko njih se lažno reklamira da dolazi s OPG-ova dok ih ustvari proizvode neregistrirani subjekti.

Prema podacima koje je Jutarnji list dobio od Državnog inspektorata, šanse da s proizvodima nešto ne valja najviše imaju jabuke, šljive, naranče, krumpir i mrkva za koje se inspekcijskim nadzorom u 2022. godini najčešće utvrđivalo da nisu pogodni za konzumaciju zbog pokvarenosti ili procesa truljenja, a često nisu bili niti prikladno označeni.

Od ukupno 1.843 partije voća i povrća u trgovačkim centrima, malo i veleprodajama te na štandovima koje je inspekcija lani pregledala, utvrđene su 172 nepravilnosti kod ukupno 167 trgovaca voćem i povrćem, od čega se najviše nepravilnosti odnosilo na pogrešno označenu rubu, a potom i na prodaju bez upisa u Upisnika trgovaca voćem i povrćem. U 25 slučaja otkriveno je kako roba koje se deklarirala kao s OPG-a zapravom dolazi iz neregistriranog subjekta.

Posebno su začuđujući rezultati nadzora isključivo OPG-ova: u 346 nadzora otkriveno je čak 76 nepravilnosti od čega se najveći broj njih, točnije 29, odnosi na neregistriranu djelatnost, a potom slijede ne-vođenje evidencije, korištenje resursa koji nisu upisani u OPG i slično.