IzdvojenoZabava i kultura

OPĆA PLANINARSKA ŠKOLA u organizaciji HPD Grabovica Ploče

0

Opća planinarska škola osnovni je oblik obrazovanja planinara. Polaznicima daje znanje i iskustvo potrebno za sigurno kretanje i boravak u planinama te pruža temelje za nastavak školovanja u raznim planinarskim specijalnostima organiziranim u Hrvatskom planinarskom savezu kao što su speleologija, alpinizam i vodička služba.

Sastoji se od teorijskog i praktičnog dijela, odnosno, od predavanja, izleta i vježbi koje se provode prema Pravilniku o Općoj planinarskoj školi Hrvatskog planinarskog saveza. Predavanja, izlete i vježbe na terenu drže planinarski vodiči, iskusni planinari i članovi HGSS-a.

Predavanja podijeljena u osam termina u trajanju od dva školska sata održavaju se četvrtkom u 19h, počevši od 1.2.2024. u Pučkom otvorenom učilištu, Gračka 2 u Pločama.

Teorijski dio obuhvaća sljedeća predavanja:
Planinarstvo
Povijest planinarstva
Planine
Oprema
Korištenje tehničke opreme
Pripreme za odlazak u planinu
Kretanje u planinama
Orijentacija
Boravak u planinama
Osnove speleologije
Zaštita prirode
Meteorologija
Opasnosti u planinama
Spašavanje u planini i HGSS
Prva pomoć

Sastavni dio opće planinarske škole su izleti u planine (pet jednodnevnih i tri dvodnevna) ispunjeni praktičnim vježbama. Ide se na Biokovo, Žabu, Matokit, Rujnicu, Omišku Dinaru i Mosor. Na izletima će se raditi vježbe čvoroligije, orijentacije, kretanja po osiguranom planinarskom putu i izrade bivka. Izlete planinarske škole vode školovani planinarski vodiči HPS-a.

Školarina iznosi 25€ i uplaćuje se na račun društva (IBAN: HR 28 2340 0091 1101 1283 0), u opisu plaćanja navesti OPŠ – ime i prezime. U cijenu su uključeni: vodstvo škole, organiziranje predavanja, terenskih vježbi i izleta, Planinarski udžbenik, pomoćno uže (zamka), planinarska karta i astrofolija. U cijenu nisu uračunati troškovi izleta, prijevoza, hrane, spavanja u domovima i ulaznice u park prirode i špilju Vranjaču.

Na kraju Opće planinarske škole provodi se ispit koji se sastoji od pismenog i usmenog dijela te provjere znanja čvorova. Uvjet za izlazak na ispit je prisutnost na 70% predavanja i 70% izleta. Planinari koji uspješno polože ispit dobit će diplomu o završenoj općoj planinarskoj školi Hrvatskog planinarskog saveza.

Obavezna planinarska oprema za polaznike škole su visoke planinarske cipele (gojzerice) i ruksak (za početak može i veća školska torba). Poželjno je imati i vreću za spavanje s podlogom za spavanje, svjetiljku (najbolje čeona), planinarske štapove, kabanicu i prvu pomoć.

Savjetujemo da posudite opremu od rodbine i prijatelja ako ste u mogućnosti. Planinarska oprema se nabavlja postupno, stoga pričekajte predavanje o opremi.

Upisom u planinarsku školu svaki polaznik potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sudjelovanje u radu škole, da izletima pristupa na vlastitu odgovornost, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati programa izleta, odluka i uputa vodiča.

Prijave i upisi počinju objavom ove najave, a traju do popunjenja upisne kvote od 15 polaznika. Uvjet za upis je navršenih 15 godina i članstvo u HPD Grabovici ili nekom drugom planinarskom društvu.

Voditelj škole je Mišo Glavinić 098344069, misoglavinic@gmail.com