Politika i gospodarstvo

OPA! Benzin bi nakon dugo vremena mogao ići ispod 10 kuna

0

Vlada bi u ponedjeljak 20. prosinca trebala donijeti novu Uredbu o cijenama goriva, a prema izvorima s veleprodajnog tržišta, pritisak na cijene goriva mogao bi popustiti, piše Tportal.hr

Trenutno su cijene goriva uređene tako da se benzin prodaje za 10,6 kuna po litri, dizel za 11,59 kuna po litri, a plavi dizel za 7,95 kuna po litri.

Pouzdan izvor tportala s veleprodajnog tržišta javlja da bi od idućeg tjedna mogla pojeftiniti sva goriva, posebice dizel.

Prema aktualnim podacima, u ponedjeljak 20. prosinca litra dizela na veliko prodavat će se po 11,064 kune, što je 53 lipe manje u odnosu na sadašnje fiksirane cijene.

Benzin će vjerojatno pasti ispod deset kuna, jer mu je važeća cijena od ponedjeljka i na veliko 9,47 kuna po litri, što je 1,13 lipa manje u odnosu na sadašnje cijene.

Cijene sirove nafte globalno proteklih dana snažno padaju jer su trgovci zabrinuti za potražnju – glavni faktor je Kina, u kojoj je ponovno buknula pandemija koronavirusa. Središnje banke diljem svijeta, američki FED, europski ECB, ali britanska i švicarska središnja banka, ovog su tjedna opet digle kamatne stope, što će usporiti rast gospodarstava kako bi se ublažila inflacija koja je zahvatila veći dio svijeta.