GradIzdvojeno

Održana 2. sjednica Vijeća za sigurnost i prevenciju: detektirani glavni sigurnosni problemi i osnovane radne skupine

0

Održana je druga radna sjednica Vijeća za sigurnost i prevenciju Grada Ploča.

Sjednici su prisustvovala 22 od ukupno 24 člana te Tonći Prodan, Mate Laušić i Anđelo Pavišić, članovi sigurnosnog ekspertnog tima Portus et Navem u svojstvu sigurnosnog konzultanta Grada Ploča.

Na sjednici VSP-a članovi su raspravili o aktualnom stanju sigurnosti u gradu te je definiran i akcijski plan kojim su detektirani ključni sigurnosni problemi na području Ploča u ovom trenutku kao i koji će se koraci po tim pitanjima poduzeti u kojem roku.

Zaključeno je kako su to radovi pokraj sportskog centra, pristupna cesta prema heliodromu, parkiranje pored kafića u Ul. Vladimira Nazora, skupljanje vode na cesti i pokraj Jadranovog igrališta zbog čega automobili završe u vodi, potreba za kružnim prolazom autobusa oko OŠ Staševica, potreba za usporivačima prometa u Kominu ili za ugradnjom kamere za nadzor brzine na tom predjelu.

Na vijeću su također osnovane interne radne skupine za sigurnost formirane da se sve još više operacionalizira identificiranjem konkretnih sigurnosnih problema. Kroz manje skupine omogućava se bolji protok informacija i suočavanje sa sigurnosnim propustima.

• Radna skupina za sigurnost na javnim površinama i sigurnost cestovnog prometa – s Romeom Rončevićem, zamjenikom PP Ploče kao voditeljem skupine
• Radna skupina za sigurnost odgojno-obrazovnih ustanova i prevenciju nasilja i ovisnosti kod mladih – s Tihanom Pažin, ravnateljicom OŠ Vladimira Nazora kao voditeljicom skupine
• Radna skupina za prevenciju (obiteljskog) nasilja i prevenciju suvremenih ovisnosti (droge, alkohol, igre na sreću i dr.) – s Marijem Petkovićem, načelnikom PP Ploče kao voditeljem skupine
• Radna skupina za podizanje opće sigurnosne kulture, medijsko priopćavanje i promociju sigurnosti među lokalnim stanovništvom – s Jelenom Mihalj, direktoricom Pločanske razvojne agencije kao voditeljicom skupine.

“Radne skupine trebale bi se susresti do sljedeće sjednice VSP-a koju planiramo prije ljeta. Cilj je generirati konkretne inpute koji će Gradu služiti za podizanje razine sigurnosti. Zaključci radnih skupina bi trebali biti prezentirani na sljedećoj sjednici. Postoje i hitne stvari koje se moraju riješiti sad i odmah. Za te stvari Grad stoji na raspolaganju uvijek. Smisao radnih skupina je sustavno rješavanje problema”, istaknuo je Damir Živković, zamjenik predsjednika Vijeća te pročelnik UO za gospodarski razvoj.

Podsjetimo, Vijeće za sigurnost i prevenciju kriminaliteta Grada Ploča osnovano je u studenom 2022. odlukom gradonačelnika Krstičevića. Cilj VSP-a kao radnog tijela gradonačelnika je ostvariti brže i bolje rezultate u prevenciji kriminaliteta, podizanju razine sigurnosti javnog reda i mira te sigurnosti u prometu, za što je nužno uključivanje različitih dionika iz cijele lokalne zajednice.

“Jako me veseli odaziv. Hvala vam svima što ste odvojili vrijeme da dođete, to dodatno daje ozbiljnost ovom skupu, a građanima garantira da ovo tijelo neće biti samo popis želja, nego da postoji namjera da se uistinu nešto konkretno napravi”, istaknuo je Damir Živković.