IzdvojenoRegija

Odlične vijesti iz splitskog KBC-a za osobe koje boluju od šećerne bolesti!

0

U Ravnateljstvu KBC-a Split održan je sastanak s predstavnicima Koordinacije udruga dijabetičara Dalmacije, na kojem su prikazani i dogovoreni načini unaprjeđenja skrbi o pacijentima sa šećernom bolešću.

Na sastanku su sudjelovali ravnatelj KBC-a Split dr. Julije Meštrović, dr. Daniela Marasović Krstulović, dr. Tina Tičinović Kurir, dr. Mladen Krnić i medicinske sestre Marija Bandić, Dolores Poljak i Ivanka Ercegović te predsjednica Koordinacije dijabetičkih udruga Dalmacije Katja Šćurla i predsjednik Splitskog dijabetičkog društva Branko Lulić.

Predstavnici udruga su upoznati da je KBC Split osnovao multidisciplinarni dijabetološki tim, čiji je cilj organiziranje bržeg i jednostavnijeg praćenja pacijenata sa šećernom bolesti i obrade komplikacija šećerne bolesti.

Najznačajnija uvedena novina je sinkronizirana multidisciplinarna obrada pacijenata u dnevnoj dijabetološkoj bolnici. To znači da će pacijentima s dijabetesom u dnevnoj bolnici nakon pregleda dijabetologa biti dogovoreni i termini za preglede kardiologa, neurologa, oftalmologa i radiologa, što je značajno olakšanje pacijentima.

Osim toga, pacijenti će lakše dobiti termine pregleda, jer je započela radom i popodnevna dijabetološka ambulanta. Splitski liječnici nastavljaju također širiti mrežu usluga izvan bolnice.

Naime, dijabetolozi su dio tima bolničkih specijalista koji odlaze u domove za starije i nemoćne, otklanjajući tako potrebu za transport teško pokretnih pacijenata u bolnicu.

Idući korak kojeg dijabetolozi KBC-a Split planiraju je pružanje usluga telemedicinom za osobe sa šećernom bolesti koji žive na otocima i mjestima udaljenima od Splita.

‘Zahvaljujemo se ravnatelju KBC-a Split dr. Juliju Meštroviću i dr. Tini Tičinović Kurir što su nam omogućili sastanak u vrlo kratkom vremenu. Ovaj sastanak je bio organiziran kako bismo zajedničkim snagama dogovorili poboljšanje skrbi za osobe sa šećernom bolešću.

Naime, na sastanku 27. Koordinacije udruga osoba s dijabetesom Dalmacije (područje od Zadra do Dubrovnika) su se iskristalizirali problemi koji su zajednički svim osobama sa šećernom bolešću, a koje smo željeli prenijeti liječnicima koji skrbe o nama te pokušati pronaći najbolji način rješavanja.

Činjenica je da je broj dijabetologa u KBC Split nedovoljan za područje koje mu gravitira, a isto tako znamo i da ih u Domu zdravlja SDŽ, kao i njegovim ispostavama uopće nema. Zadovoljni smo predstavljenim novim modelom rada Dnevne bolnice, kao i uspostavom rada Ambulante za dijabetes KBC Split u poslijepodnevnim terminima, jer smatramo da će se time unaprijediti skrb za osobe sa šećernom bolešću. Isto tako smatramo da će uvođenje telemedicine u Domove zdravlja pomoći osobama s dijabetesom u udaljenijim mjestima i na otocima.

Težnja nam je da sve osobe koje imaju šećernu bolest imaju i jednako dostupnu skrb bez obzira gdje žive. Svjesni da nas čeka još puno posla, a veoma zadovoljni započetom suradnjom.

Zahvaljujemo se na svemu poduzetom i očekujemo daljnja poboljšanja na dobrobit svih osoba sa šećernom bolešću’, komentirala je sastanak predsjednica Koordinacije dijabetičkih udruga Dalmacije, Katja Šćurla.