IzdvojenoPolitika i gospodarstvo

Od sutra će svi učenici u školama imati besplatan obrok

0

Riječ je o velikoj novosti koja se uvodi s početkom ovog, drugog polugodišta, financiranoj iz državnog proračuna, a velika većina djece diljem Hrvatske u prvom tjednu zasigurno će u sklopu obroka koji će im se podijeliti tijekom odmora dobiti mliječni obrok. On u prosjeku sadrži jogurt ili mlijeko, sendviče, voće, savijače, pite – točnije, sve ono što ne zahtijeva kuhanje jer to je, barem u prvom tjednu primjene odluke, ono što su zasigurno mogli i trebali osigurati svi osnivači, jedinice lokalne samouprave i gradovi, pod kojima su škole, a koji su od Ministarstva obrazovanja za obrok primili deset kuna za svakog učenika, donosi Večernji list.

Mliječni obrok pritom ne znači da će učenicima moći biti ponuđeno bilo što – prilikom odabira ili podjele hrane vodit će se računa o nutritivnoj vrijednosti, koja je ionako već propisana za sve školske kuhinje i koja je u primjeni u školama koje su do sada imale na bilo koji način organiziranu prehranu.

Osim mliječnog obroka, koji će dobiti većina, pojedinim učenicima u školama diljem Hrvatske koje imaju dobro opremljene kuhinje i dovoljno osoblja moći će se ponuditi i topli, kuhani obrok, no ta će praksa u takvim školama u većini slučajeva zaživjeti sredinom tjedna, kada škole uhvate organizacijski ritam. Podjela jednog besplatnog obroka svim učenicima osnovnih škola velik je iskorak, ujedno i priprema sustava za veliku obrazovnu promjenu koja slijedi za nekoliko godina – cjelodnevnu nastavu u kojoj će sve škole morati imati kuhinje i moći svakom učeniku osigurati tople obroke.

Kuhinje i infrastrukturni uvjeti počet će se osiguravati ove godine i to iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) kada se i formalno objavi popis škola koje u cijeloj zemlji idu u dogradnju ili cjelovitu novu izgradnju, a koje su morale predvidjeti kuhinju i blagovaonicu. U takvoj cjelodnevnoj nastavi naši učenici imat će i znatno dulji odmor i više vremena na raspolaganju za ručak. Dotad je i mliječni obrok baš za svakog učenika velika stvar jer nije tajna da u Hrvatskoj ima djece koja za boravka u školi nemaju što jesti, donosi Večernji list.