0

U Baćini je u tijeku obnova stare crkve svetoga Jurja mučenika, koja, pokazuje to tijek radova, krije mnoge tajne.

Trenutačno se oko ovoga objekta, inače zaštićenog kulturnog dobra u Registru kulturnih dobara RH, obavlja otkopavanje temelja radi njihove sanacije i hidroizolacije jer je u crkvi prisutna vlaga od oborinskih voda s okolnih brda, a dijelom i s krova, inače saniranog 2011. godine, ali bez postavljenih oluka.

Obnovu i financijsku podršku u obnovi dalo je Ministarstvo kulture i medija pod čiju nadležnost spada očuvanje kulturnih dobara, a radove u ovoj 2023. godini financijski su podržali još Franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja, Splitsko – makarska nadbiskupija, Grad Ploče, mještani Baćine i drugi ljudi dobre volje dobrovoljnim prilozima.

RAČUN ZA POMOĆ

„Ovim putem obraćamo se i svim ljudima dobre volje koji žele sudjelovati u obnovi i savjetom i svojim prilogom, da nam se jave u župni ured u Stablini“, poručio je župnik Baćine i Pline fra Kristijan Perković.

Svoje priloge možete donijeti u župni ured ili uplatiti na transakcijski račun župe BAĆINA-SVETI JURAJ MUČENIK, PBZ broj: IBAN HR9523400091110493998 Navesti na uplati s doznakom Za obnovu crkve sv. Jurja u Baćini.

Župna crkva svetog Jurja Mučenika spominje se prvi put 1621. godine, a smatramo da je izgrađena prije te godine. Stara je crkva srušena, a na njezinom mjestu je sagrađena 1872. godine, današnja crkva sa zvonikom na preslicu i kamenom rozetom iznad vrata na pročelju.

U crkvi je oltarna slika svetog Jure, koju je naslikao Filip Naldi u drugoj polovici 18. stoljeća. U crkvi se nalazi i kip Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije. Davne 1958. godine zvona sa zvonika skinuta i zakopana u zemlju nedaleko Klokuna u Peračkom blatu. Godine 1993. neki su mještani to otkrili, zvona su pronađena i 23. travnja na blagdan svetog Jure ponovno ih je blagoslovio splitsko-makarski nadbiskup Monsinjor Ante Jurić i postavljena su na zvonik. Toga je dana u crkvi održana misa prvi put nakon 1941. godine. Crkva je duga 18 i široka 6 metara.

Više u kategoriji Izdvojeno

Danas nam je rođendan

Prije godinu dana svjetlo dana je ugledao portal Klik Ploče (klikploce.com.hr) koji je u kratkom vremenu postao ...
Izdvojeno