0

TERENSKA NASTAVA ZA PLOČANSKE OSNOVNOŠKOLCE POVODOM OBLJETNICE AKCIJE “ZELENA TABLA – MALE BARE”

Učenici pločanske osnovne škole dan uoči obilježavanja akcije “Zelena tabla – Male Bare” imali su priliku doznati više o jednoj od prvih uspješnih akcija Domovinskog rata.

Tada je, osvajanjem vojarne u Pločama, započelo osvajanje drugih vojarni i vojnih objekata vojske bivše države diljem cijele Hrvatske, što je omogućilo lakše naoružavanje do tada slabo naoružanih hrvatskih snaga.

Pločanski osnovci sa zanimanjem su pratili predavanje profesora povijesti Andrije Pećara i sudionika vojno-redarstvene akcije i zapovjednika PZO Ploče Živka Žderića, a potom organiziranim autobusom otišli do same vojarne gdje su na povijesnoj lokaciji dobili dodatan uvid kako se akcija odvila. Ovu terensku nastavu organizirao je Grad Ploče u suradnji s OŠ Vladimir Nazor, SŠ fra Andrije Kačića Miošića te s profesorom povijesti Andrijom Pećarom i zapovjednikom PZO Ploče Živkom Žderićem.

Nastava je organizirana u cilju da mlađe generacije dobiju više saznanja o važnim povijesnim zbivanjima i ulozi Ploča i pločanskih branitelja u Domovinskom ratu.

Više u kategoriji Grad