Crna kronikaIzdvojeno

NOVI SLUČAJ VRŠNJAČKOG NASILJA Žrtva natjerana da kleči dok prima udarce: “Klekni k**** jedna”

0

Nakon stravičnog videozapisa koji je kružio društvenim mrežama, a na kojem je prikazano psihičko i fizičko zlostavljanje maloljetnika, pojavio se i novi videozapis.

Mnoge poznate osobe reagirale su na ovaj čin nasilja. Oglasila se Ela Jerković, ali i Antonio Plazibat koji osuđuju ovakvo ponašanje.

Antonio Plazibat na svom instagram profilu objavio je dio drugog videozapisa gdje je u pitanju druga žrtva te oštro osudio svako nasilje i naglasio da postoji očito veći problem u našem društvu, prenosi Dalmacija danas.

U videozapisu još jedna djevojka je natjerana da klekne i ispričava se, a uz to dobiva i udarce po glavi. Djevojka pokriva lice rukom i govori: ‘Molim te nemoj’, a jedna od nasilnica kasnije govori: ‘Klekni, k**** jedna’.

Nasilnice su uhićene

Jutros se oglasila i splitska policija o jučerašnjem slučaju.

“Zahvaljujemo svim građanima na prijavama, zahvaljujemo medijima koji odgovorno i profesionalno ukazuju na problem nasilja, a sve ih pozivamo da uklone objave snimki koje prikazuju nasilne događaje u kojima su sudionici maloljetne osobe Zbog poštivanja zakonskih odredbi o tajnosti postupka (sukladno čl. 60. Zakona o sudovima za mladež postupak u kojem sudjeluju maloljetnici je tajan) te zaštite privatnosti djeteta (Povreda privatnosti djeteta – članak 178. Kaznenog zakona), a prije svega zbog najboljeg interesa djece žrtava, ali i mladih počinitelja kažnjivih radnji te zaštite digniteta žrtve i izbjegavanja daljnjeg nasilja, pozivamo sve medije te fizičke osobe da uklone objave snimki koje prikazuju nasilne događaje u kojima su sudionici maloljetne osobe te da ih ne dijele na društvenim mrežama i drugim sredstvima javne komunikacije.

Naime, svjedoci smo iznimnog interesa javnosti za slučajeve nasilja među mladima pa tako i recentnog događaja na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske.

Javno mnijenje doista može i utječe na kreiranje politika i strategija društva u odnosu na određene pojave u zajednici i stvaranje društvenog okruženja koje ne tolerira nasilje. Međutim, način na koji se to postiže u javnosti i u medijima treba biti profesionalan, sustavan, argumentiran i lišen svakog senzacionalizma.

U želji da otkriju i objave što više detalja pojedinog događaja, mediji i korisnici društvenih mreža zanemaruju posljedice koje javne objave identiteta žrtve i mladih počinitelja mogu prouzročiti sudionicima tih događaja, a često u najboljoj namjeri osude nasilja poluče upravo suprotan efekt – a to je – sekundarna viktimizacija same žrtve koju svi želimo zaštititi.

Skrećemo pozornost na Preporuke Pravobraniteljice za djecu o medijskom izvještavanju o djeci te o zaštiti privatnosti djece u medijima kao i Etičke smjernice načela za etičko izvješćivanje o djeci UNICEF-a.
Zahvaljujemo se svim građanima koji svoja saznanja o zlostavljanju djece i vršnjačkom nasilju prijavljuju policiji, između ostaloga i putem on-line aplikacije Red Button. Upravo pravovremena prijava policiji najbolji je primjer građanske odgovornosti i primjerene reakcije na nasilje.

Još jednom se zahvaljujemo svim građanima na prijavama i medijima koji odgovorno i profesionalno ukazuju na problem nasilja kako bismo zajedno kao društvo adekvatno reagirali i zaštitili žrtve.

Vezano za konkretan događaj obavještavamo da je kriminalističko istraživanje u tijeku, a počinitelji su uhićeni. O ishodu kriminalističkog istraživanja izvijestit ćemo po njegovom okončanju”, piše u priopćenju policije, prenosi Dalmacija danas.