Regija

ODAZOVITE SE! Novi ciklus programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva, evo tko može očekivati poziv

0

Ovog je tjedna krenuo šesti ciklus Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva u kojem su pozivima obuhvaćeni žene i muškarci rođeni od 1949. do 1973. godine. Tijekom rujna kreće se s prvim pozivima na sudjelovanje koji stižu na adrese rođenih 1973. godine.

Osobe koje su odazvale na test na oku nevidljivu krv u stolici u prethodnom pozivnom ciklusu dobit će kuvertu s test-kartonima, dvije godine od prošlog pregleda. Pismo podsjetnik dobit će osobe koje su ovom ili prethodnom ciklusu pozivanja potpisale suglasnost, a nisu dostavile testove na očitanje u župnijski zavod za javno zdravstvo. Dakle, tijekom rujna kreće se sa ‘73., godištem, a pozive u listopadu dobit će oni rođeni 1972, u studenom rođeni 1970. i 1971., u siječnju 2024. godine osobe rođene 1964. te u veljači rođeni 1965. godine, prenosi Dubrovački vjesnik.

“Kada dobijete pozive, odazovite se, zatražite testove i uradite ih jer to činite za svoje zdravlje! Samo redovitim pregledima se postiže ranija dijagnoza bolesti i bolji ishodi liječenja”, poručuju iz Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije. Kako su objavili, za sve informacije vezano za Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva otvoren je besplatni telefon Zavoda za javno zdravstvo DNŽ 0800 345 066, a nazvati se može radnim danom od 8 do 14 sati.