Regija

NOVA SELA KAO EUROPSKA RAMPA Hrvatska u ponoć ulazi u šengenski prostor

0

Od ponoći Hrvatska ulazi u šengenski prostor. Neke od promjena koje slijede ukidanje je granične kontrole i slobodno kretanje unutar Europske unije. Dok se 73 prijelaza prema Sloveniji i Mađarskoj ukidaju – oni prema Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji postaju vanjski granični prijelazi Europske unije.

Šengenska granica postaje i granični prijelaz Nova Sela prema Bosni i Hercegovini

– Na graničnom prijelazu Nova Sela prema Bosni i Hercegovini promet je rijedak. Većinom su to mladi ljudi koji putuju prema Splitu gdje je večeras spektakularni doček Nove godine. Nisu bili posebno informirani što se to događa od Nove godine, kazao je za središnji Dnevnik HTV-a novinar Ivica Đuzel. Dodao je kako se u njihovim životima ništa neće promijeniti, zahvaljujući pograničnom sporazumu koji je davno potpisan između RH i BiH. Sve što je dosad bilo na snazi i dalje će ostati.

– Ovaj granični prijelaz dio je budućeg koridora Vc koji od luke Ploče, preko Mostara, Sarajeva, pa opet Hrvatske, vodi do Budimpešte. Hrvatska je ispunila svoj dio preuzetih obveza. Prijelaz je izgrađen 2013. godine, ali je izgrađena tek trećina od ukupno oko 330 km. Kada ovo sve profunkcionira, onda prijelaz neće biti samo za teretni promet kao što je to sada, nego će biti dobar i za putnički promet.

Inače, ovo je jedan od rijetkih graničnih prijelaza koji osigurava 24 sata na dan cjeloviti inspekcijski nadzor, zato i jest važan. Može se stoga reći da predstavlja svojevrsnu dalmatinsku rampu šengenskog graničnog prostora, izjavio je Đuzel.