IzdvojenoRegija

NIŠTA OD BIJELOG BOŽIĆA Temperature u Dalmaciji će biti i više od 15 stupnjeva!

0

Malo je dijelova u godini kada su sve oči uprte u vremensku prognozu kao u božićnom tjednu. Pitanje bijelog Božića odavno je u fokusu interesa javnosti, no u dobu intenzivnog rasta temperatura zraka možemo zaboraviti na meteorološke scenarije koji su bili uobičajeni prije nekoliko desetaka godina.

Snježne pahulje, a još više snježni pokrivač, prava su rijetkost na Jadranu u prosincu. Bolje stoje viša planinska područja. Ipak, na žalost mnogih, ove godine božićni tjedan i sam Božić bit će u znaku stabilnog vremena s natprosječno visokim temperaturama zraka.

Stabilizacija je ipak jako dobra vijest nakon niza kišnih tjedana. Najveći dio novog tjedna bit će suh, tek su u drugom dijelu mogući slabi prodori sa zanemarivim količinama oborine, prognozira Rade Popadić za Dalmaciju danas.

Danas nas očekuje pretežno vedro. Ujutro je u nekim kotlinama moguća magla. Puhat će slaba bura i sjeverozapadnjak, a još vjerojatnije, bit će tiho. Jutro hladno s minimalnim temperaturama zraka u Zagori od -5 do 1°C, uz obalu i na otocima od 1 do 8°C. Najviše dnevne temperature od 8 do 14°C.

U utorak i srijedu pretežno vedro, ujutro je mjestimice u Zagori moguća magla. Bit će tiho. Temperature zraka bez veće promjene, a jutarnje u neznatnom porastu.

U četvrtak će biti djelomično sunčano s povremeno više oblaka, ali suho. Malo kiše bit će tek na otvorenom moru. Bit će tiho. Najviše dnevne temperature od 10 do 15°C.

Djelomično sunčano i suho bit će u petak. Noću tiho ili burin, danju tiho ili slab vjetar s mora. Najviše dnevne temperature od 10 do 15°C.

U subotu (Badnjak) će biti promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. U drugom dijelu dana tek je lokalno moguća koja kišna kap. Prolazno će zapuhati umjereno jugo i bit će neznatno toplije. Badnja večer bit će promjenjivo oblačna, u većini predjela suha i toplija od prosjeka za dio godine.

Nedjelja (Božić) će biti djelomično sunčana s promjenjivom naoblakom i suha. Tiho ili će puhati slab dnevni vjetar. Bit će toplo za dio godine, u dijelu Dalmacije iznad 15 stupnjeva!

Foto: Dajana Jelavić Čotić