Zabava i kultura

NIJE ŠALA Snima se prvi hrvatski film o gej partizanima

0

O ovome svi u Hrvatskoj šute, skoro ništa se ne zna, teško je doći do bilo kakve informacije. Ono što se zna: snima se prvi hrvatski film o gej partizanima.

Iako cijela ekipa filma, na čelu s producenticom Anitom Jukom i redateljicom Ivonom Jukom, njezinom sestrom, ne želi davati izjave, Nacional je ipak uspio saznati da sestre Juka stoje iza prvog hrvatskog filma o gej partizanima. Film „Atmosfera“ upravo se snima u Zagrebu i na Krku, a zapravo je pod naslovom „Moj privatni ratni zločinac“ trebao biti snimljen još prije nekoliko godina, piše Nacional, a prenosi Slobodna Dalmacija.

Film „Moj privatni ratni zločinac“, scenaristice i režiserke Ivone Juka, dobio je u ožujku 2017. godine od HAVC-a 3,7 milijuna kuna. Nije tada otkriveno mnogo o sadržaju filma, samo to da autorica dvije narativne linije, koje prikazuju nekoliko epizoda ratne svakodnevice na dubrovačkom području te lokalnu feštu koja se zbiva 25 godina kasnije, uokviruje i povezuje motivom osvete, moćne i krajnje neobične.

Dakle, radnja filma se prema prvotnoj ideji trebala događati tijekom Domovinskog rata, a prema riječima Nacionalovih sugovornika upućenih u tematiku, trebala je uključivati dvojicu gej branitelja. No od toga se u nekom trenutku očito odustalo pa je ista tematika, o gej vojnicima, „prebačena“ u Drugi svjetski rat i film je dobio novi naziv „Atmosfera“.

O tom novome filmu, koji se upravo snima, svi šute, teško je doći do bilo kakve informacije. Nacional je od nekoliko osoba upućenih u tematiku i snimanje konkretnog filma doznao da se radi o partizanskom filmu o bivšim partizanima koji su gej, a 1957. godine u političkom obračunu netko tu činjenicu o njihovoj seksualnoj orijentaciji koristi protiv njih. Ne zna se mnogo ni o glumačkoj ekipi, samo je poznato da jednu od glavnih uloga ima Dado Ćosić, a u filmu igra i Emir Hadžihafizbegović.

Budući da je film sredstva od HAVC-a dobio još 2017., Nacional je saznao da se moralo početi snimati do kraja ove godine kako novac ne bi propao, pa je stoga taj rok i ispoštovan.

Iz Ureda ravnatelja HAVC-a poslali su Nacionalu odgovor:

„Tijekom rada na proizvodnji filma, a što je u pravilu višegodišnji i opsežan pothvat, nije neuobičajeno da dođe do promjena u radnom nazivu filma, scenariju, operativnom planu, financijskom planu. Samo praćenje projekata koji su ostvarili pravo na državnu potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, između ostalog i postupanje u slučaju eventualnih promjena, regulirano je podzakonskim propisom, Pravilnikom o postupku, kriterijima i rokovima za provedbu nacionalnog programa promicanja audiovizualnog stvaralaštva. Nastavno na Operativni plan, prema našim saznanjima, snimanje filma je u tijeku.“

Kako je Nacional pisao još početkom 2018., radi se o ratnom filmu radnog naslova „Moj privatni ratni zločinac“, naknadno promijenjenog u „Atmosfera“, projektu koji je bio odbijen četiri puta te iz petog pokušaja prošao na natječaju HAVC-a i odobreno mu je 3,7 milijuna kuna.

Tada je scenaristica i redateljica Ivona Juka rekla:

„Nisam bila u ratu, a ne podnosim kada autori rade filmove o nekoj temi bez novinarskog istraživanja i razgovora s autentičnim osobama. U životu, pa tako i u filmu, postoje situacije koje su izvan mog iskustva i onda se moram konzultirati s ljudima koji imaju to iskustvo. Osim naslova ostalo se nije mijenjalo, i dalje je to ratni film koji će imati puno akcije.

Nije bilo akcijskog ratnog filma osim ‘Broja 55’ Kristijana Milića. Želim napraviti herojsku priču. Zanima me herojstvo, zanima me pozitiva, zanima me nešto što u sebi nosi dobrotu, ali i humanost u tom ratu koji je odvratan kao i svaki rat.“,  piše Nacional.

Foto: ilustracija