IzdvojenoPolitika i gospodarstvo

NEZADOVOLJNI STATUSOM Uskoro počinje veliki prosvjed vatrogasaca

0

Koordinacija sindikata i udruga profesionalnih vatrogasaca danas organizira prosvjed vatrogasaca na Trgu sv. Marka u Zagrebu.

Razlog prosvjeda je nezadovoljstvo statusom profesionalnih vatrogasaca zaposlenih na lokalnoj i županijskoj razini, od buduće vlade i glavnog vatrogasnog zapovjednika traže donošenje propisa bitnih za radnopravni položaj profesionalnih vatrogasaca. Žele i ujednačavanje plaća profesionalnih vatrogasaca zaposlenih u državnoj službi i onih zaposlenih na lokalnoj i županijskoj razini. Traže i da Vlada poveća minimalna decentralizirana sredstva za financiranje vatrogastva.

Oni traže da se izjednači koeficijent njihovih plaća s koeficijentom pripadnicima interventnih vatrogasnih postrojbi. Naime, interventni vatrogasci odlukom Vlade su ušli u kategoriju državnih službenika i namještenika te im je nedavno znatno povećan iznos koeficijenta dok su vatrogasci na lokalnoj razini imali povećanje plaće ove godine od samo 5 posto. Vlada na godišnjoj razini gradovima i općinama za funkcioniranje vatrogastva isplaćuje 47 milijuna eura a za isplatu dodatnih sredstava zadužena je lokalna zajednica.Stoga je ona poslodavac vatrogasaca s kojom bi trebali dogovarati bolje plaće i uvjete rada. No sada profesionalno vatrogasci traže promjenu svog statusa te žele da i oni budu u statusu državnih službenika i namještenika i da ne ovise o lokalnoj vlasti.

Kako neslužbeno saznajemo dio gradonačelnika s vatrogascima je dogovorio isplatu dodatnih sredstava, a dio njih kao, primjerice u Iloku to odbija i ne želi iz svog proračuna izdvajati dodatna sredstva za vatrogasce.

Sat i pol vremena prije početka prosvjeda, koji počinje u u 12 sati i 30 minuta, u zgradi Vlade počinje sastanak predstavnika Vlade s predstavnicima Koordinacije i sindikata.

Prosvjednici će se okupiti na Europskom trgu, a onda će u povorci u 12:30 krenuti Ulicom Augusta Cesarca do Trga bana Josipa Jelačića, zatim Radićevom ulicom i Zakmardijevim stubama do Trga sv. Marka.

S parkirališta Zagrebačkog velesajma oko 12:30 krenut će kolona od 70-ak vatrogasnih vozila, koja će proći pokraj Markova trga te nastaviti prema Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici u Selskoj. U mnogim vatrogasnim postrojbama diljem Hrvatske u 13 sati zasvirat će sirene, piše Jutarnji list.