Politika i gospodarstvo

NESTAŠICA U ljekarnama nema Neofena, Klavocina, kapi za nos ni brojnih drugih lijekova

0

U posljednje vrijeme ljudi se sve češće žale na nestašicu određenih lijekova koje stalno ili periodično koriste, a posebno to dolazi do izražaja sada kad je sezona gripe i viroza u punom jeku.

Da u ljekarnama nema svih lijekova, a između ostalog i izrazito traženog Neofeona pa i Klavocina, svjedoči i poduži popis trenutno nedostupnih lijekova, koji je objavila Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED). Pojedini lijekovi na tržištu bi se mogli naći tek u kolovozu, predviđaju u HALMED-u, ali neki bi se mogli vratiti na apotekarske police već za koji dan ili do kraja siječnja.

Samo od početka 2023. godine registrirana je nestašica čak 17 medikamenata, a kao glavni razlog zbog čega ih nema na tržištu navode se “razlozi povezani s proizvodnjom” ili distribucijom, komercijalni razlozi, ali i povećana potrošnja.

Od početko godine prijavljena je nestašica 17 lijekova, među njima i Neofeona i Klavocina

Među lijekovima kojih trenutno nema je i Ozempic (0,5 mg otopina za injekciju u napunjenoj brizgalici), u zadnje vrijeme jako popularan lijek za mršavljenje, koji je zapravo indiciran za liječenje odraslih osoba s nedostatno kontroliranom šećernom bolešću tipa 2 kao dodatak dijeti i tjelovježbi. Neće ga biti sve do sredine ožujka, navodi HALMED.

Nema ni antibiotika Klavocina, ibuprofena Neofen…, a već otprije je prijavljena nestašica popularnih kapi za nos Flixonase (i to njih zbog povećane potražnje!), a neće ih biti sve do početka veljače.

Nema ni Augmentina, ni Decortina, kao ni brojnih drugih lijekova koji se zapravo vrlo često koriste u sezoni gripa i raznih drugih respirarotornih bolesti.

Cijeli popis lijekova kojih trenutno nema možete pogledati OVDJE.

Iz HALMED-a su se oglasili po pitanju nestašice i istaknuli kako se ipak ništa drastično ne događa. Na našem je tržištu, kažu, trenutačno dostupno približno 3.500 odobrenih lijekova, a svaki se može povremeno naći u nestašici.

– Nemamo zabilježenu nijednu kritičnu nestašicu lijeka te su za lijekove u nestašici dostupne zamjenske terapije s istim djelatnim tvarima ili iz istih terapijskih skupina – rekli su u HALMED-u za N1.