Politika i gospodarstvo

NEOPRAVDANO POSKUPLJENJE Inspekcija u niz slučajeva utvrdila nepoštenu poslovnu praksu neopravdanog povećanja cijena

0

Državni inspektorat (DIRH) obavio je do 19. siječnja ukupno 1.145 nadzora, pri čemu je u 25,2 posto njih, izuzevši nadzore u kojima se činjenice još uvijek utvrđuju (njih 163), utvrđeno neopravdano povećanje cijena nakon 31. prosinca 2022., izvijestili su u petak iz DIRH.

Kako su u petak izvijestili iz DIRH-a, tržišna inspekcija obavila je 659 inspekcijska nadzora, od čega 282 inspekcijska nadzora nad pružateljima usluge, 280 u trgovini na malo te 97 u trgovini na malo pekarskim proizvodima.

U nadzorima tržišne inspekcije utvrđeno je u 87 slučajeva nepoštene poslovne prakse neopravdanog povećanja cijena, od čega u 53 slučaja u uslužnim djelatnostima, 19 u djelatnosti trgovine na malo pekarskim proizvodima te 15 u ostaloj trgovini na malo, navodi se u priopćenju.

Prosječno neopravdano povećanje cijena usluga je 20 posto, a u pojedinim slučajevima povećanja doseže i 126 posto. Tako je, primjerice, inspekcijskim nadzorom utvrđeno povećanje cijene fotografskih usluga od 57 posto, pojedinih frizerskih usluga od 126 posto, usluga privatnog parkiranja od 25 posto, usluga samoposlužnih autopraonica od 50 posto i sl., naveli su iz DIRH.

U djelatnosti trgovine na malo prosječno je utvrđeno neopravdano povećanje cijena od 17 posto za kontrolirane proizvode nakon 31. prosinca 2022., primjerice za pileće i pureće meso, suhomesnate proizvode, vodu, sok, jaja, konditorske i mliječne proizvodi, hranu za životinje, konzervirano povrće.

Isto tako, u trgovini na malo pekarskim proizvodima DIRH bilježi i dalje povećanje cijena kako kruha tako i ostalih pekarskih proizvoda i to prosječno do 15 posto, a iznimno u pojedinim nadzorima utvrđeno je povećanje cijena pojedinih pekarskih proizvoda od 20 do 30 posto.

Turistički inspektori, pak, obavili su 486 inspekcijska nadzora od čega su u 161 inspekcijskom nadzoru (33,1 posto) utvrdili neopravdano povećanje cijena ugostiteljskih usluga.

Kako se navodi u priopćenju, u 72,6 posto okončanih inspekcijskih nadzora u kojima je utvrđeno neopravdano povećanje cijena, poslovni subjekti su tijekom inspekcijskog nadzora, odnosno neposredno do okončanja nadzora vratili maloprodajne cijene na visinu maloprodajnih cijena na dan 31.  prosinca 2022. godine.

Iz Državnog inspektorata navode kako je zbog prekršaja nepoštene poslovne prakse iz Zakona o zaštiti potrošača, u tijeku izricanje novčanih kazni prema svim poslovnim subjektima koji su neopravdano povećali cijene nakon 31. prosinca 2022. odnosno od 1. siječnja 2023. pa do dana inspekcijskog nadzora.

“U okončanim inspekcijskim nadzorima, prekršajnim nalozima prema poslovnim subjektima izrečene su 234 novčane kazne u iznosu od 399.489,09 eura (3 milijuna kuna”, naveli su iz Inspektorata.

Također su poručili kako će inspekcije i dalje će, svaka u dijelu svoje nadležnosti, nastaviti koordinirano i kontinuirano obavljati inspekcijske nadzore  u cilju zaštite potrošača.

U priopćenju su podsjetili kako tržišna i turistička inspekcija Državnog inspektorata od 5. siječnja, kada je Vlada donijela zaključak o provedbi načela zabrane neopravdanog povećanja cijena, provode pojačane inspekcijske nadzore koji imaju za cilj utvrditi je li došlo do porasta cijena roba i usluga neposredno prije uvođenja eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj.

Inspekcijski nadzori, kako su naveli, obavljaju se temeljem zakona o Državnom inspektoratu, uvođenju eura kao službene valute i zaštiti potrošača te spomenutog zaključka Vlade, piše Hina.