IzdvojenoNekategorizirano

NE SAMO DAN ŽENA, NEGO I SVI OSTALI DANI SU DANI ŽENE “Nemojte dozvoliti da vas netko uvjeri da ne vrijedite”

0

Ako ne dobiješ poklon za dan žena, znači li to da te nitko ne voli? Tko je odredio da žene imaju jedan dan, a čiji su ostali? Cijelu povijest su bile u sjeni, bez prava glasa, i dobiju jedan dan? Velikodušno, doista je. Ne, ne trebaju me voljeti taj jedan dan, niti mi kupovati poklon da bih se osjećala voljenom. Žena je žena tri stotine šezdeset i četiri preostala dana. Učini da joj svaki dan bude poseban, i te kako će znati uzvratiti.

Materijalna neovisnost žene

Istina, izborili smo se za neka svoja prava, a time smo samima sebi natovarili gotovo nemogući tempo. Sva sreća da se svijest muškaraca mijenja, i da zajednicu shvaćaju kao dijeljenje svega, a ne samo kreveta. Pozdravljam to iz dubine duše. Treba se dijeliti sve, dobro i loše, obaveze i lijepi trenutci opuštanja. To ja smatram poštivanjem, jer samo takav odnos pokazuje da se žena voli, cijeni i poštiva. Nekad su žene bile doma, podizale djecu, bile stup obitelji. Ima to svojih dobrih i loših osobina, ovih drugih mnogo više. I danas je stup, stupina, bolje rečeno. Ustaje rano, sprema djecu, odvodi u vrtić, školu, radi, kuha, čisti pere, odgaja, a još ako treba i muža odgajati, onda je to čista katastrofa, jedno veliko dijete gratis.

Uvijek sam za neovisnost, ponajprije materijalnu. Kad žena zna koliko vrijedi, onda će se prema njoj postupati drugačije. A ako ovisi o nekom, gubi sebe, svoj identitet, i postaje ono što drugi hoće. Znam kako je to, i samoj sebi sam obećala, nikada više. Volim tu svoju slobodu, neovisnost, i ne moram skrivati ništa što kupim ni od koga. Kupim šta mi se prohtje, živim kako želim, i odgovaram sama za svoje postupke. Nikoga ne moram pitati da mi da za neku sitnicu. Ono što si mogu priuštiti, kupim, šta ne mogu, pomirim se s tim, i ne izgaram od želje da imam sve. Imam dovoljno. U nekim periodima života sam se osjećala kao da sam u zatvoru, a ništa nisam skrivila. Ne, nisam bila sretna. Sretna sam postala onog trenutka kada sam svoj život uzela u svoje ruke, i radila onako kako sam mislila da je najbolje. Čak i ako sam griješila, ta je greška bila samo moja.

Žena sam i mogu sve

Najgore je kad si žena, a ne osjećaš se ženom. Sve stavljaš ispred sebe, i ti nikako da dođeš na red. Sada je drugačije. Ja sam na prvom mjestu, i ako sam ja sretna, i druge mogu usrećiti. Ne treba mi nitko govoriti koliko vrijedim. Ne postoji ljestvica koja bi izmjerila nečiju vrijednost. U životu sam napravila što sam mogla, onako kako sam znala, i znam da sam sve radila u najboljoj namjeri. Žena sam, i mogu sve. Ako tome pridodam inat i tvrdoglavost, to je kombinacija koja garantira uspjeh. Sve dok sam bila s nekim, stajala sam na mjestu. Jednostavno, nisam imala potporu ni za svoje ideje, ni za bilo što. Gušili su mene, moj talent, moje želje, moj život. Nisam ja ostvarila puno u životu, ali imam ono o čemu sam nekad sanjala. Neće se moja djeca tući za nasljedstvo, ali ovo malo što imam, u tome sam provela najljepše dane svojeg života.

Onog trenutka kada sam se ja promijenila, promijenili su se i drugi prema meni. Ne možeš tražiti da te netko voli, ako ne voliš sebe samu. Ne traži poštivanje, ako samu sebe ne poštivaš. Neke te stvari život nauči, na nimalo lijep način. Ne drži glavu spušteno, nego je ponosno podigni. Ne pristaj na ništa manje od onog što zaslužuješ, jer takav je odnos samo zavaravanje i laganje same sebe. Ondje gdje se ne osjećaš sretnom i ispunjenom ženom, otiđi. Nemaš stotinu života, niti vremena da bi ispravljali sve greške. Jer, ako radiš ustupke u ime ljubavi, to ljubav nije.

Uz pravog muškarca žena cvjeta

Ponekad je bolje biti sama, nego nečiji komad namještaja, da se tako izrazim. Ako nam Bog da problem, da nam i rješenje, samo moramo biti dovoljno hrabre i da ga riješimo. A žene smo. Hrabre poput ratnika, nježne poput lahora, uz pravog muškarca žena cvjeta, uz krivog postaje bezlična. Nemojte dozvoliti da vas netko uvjeri da ne vrijedite.

Vi ste posebne, žene, majke, kraljice, i nitko vam krunu ne smije skinuti sa glave. Jedinstvene ste i neponovljive. Stvorene smo da nas se voli, jer smo žene, i to svaki dan svojeg života, a ne samo jednom godišnje.

Autor KATA MIJIĆ/Dalmacija Danas