GradIzdvojeno

NATJECANJE UČENIČKIH PRIJEVODA Luciji Jakić priznanje “Special mention diploma”

0

Skupina profesionalnih prevoditelja Glavne uprave za pismeno prevođenje završila je ocjenjivanje svih učeničkih prijevoda s natjecanja Juvenes Translatores koje se održalo 24. studenoga 2022. godine.

Iz pločanske srednje škole fra Andrije Kačića Miošića sudjelovalo je pet učenika i uručene su im potvrde za sudjelovanje, a učenica Lucija Jakić pohvaljena je za svoj prijevod te joj je dodijeljeno priznanje “Special mention diploma”.

“Vrlo dobar prijevod s nekoliko originalnih rješenja u duhu hrvatskog jezika. Učenica je točno prevela i zahtjevnije dijelove teksta. Pritom je vješto prenijela smisao izvornika i pokazala dobro poznavanje engleskih idioma.”

Skupina ocjenjivača primjenjivala je kriterije slične onima koji se koriste za procjenjivanje tekstova prevođenih u Glavnoj upravi za pismeno prevođenje, a to su:

– točnost prijevoda
– sposobnost pravilnog pisanja (gramatika i izbor izraza)
– sposobnost tečnog pisanja, i
– kreativnost prijevodnih rješenja.

Slijedom toga proglašeni su najbolji prijevodi – po jedan pobjednik iz svake države Europske Unije.

To je izuzetno izazovan zadatak budući da ocjenjivači naiđu na mnoge talente iza izvrsno prevedenih tekstova, i u tako mnogo različitih jezičnih kombinacija. Iako može biti samo jedan pobjednik, svi sudionici potiču se da nastave slijediti svoju strast za učenje jezika.

Listu pobjednika i njihove prijevode može se pogledati na stranici samog natjecanja: http://ec.europa.eu/translatores

Premda je odabran samo po jedan pobjednik iz svake države, i ostali sudionici pokazali su odlične vještine. Ocjenjivači su također istaknuli nekolicinu ostalih sudionika za njihove izvanredne prijevode te im dodijelili priznanja “Special mention diploma”.

Listu učenika kojima je dodijeljeno prizanje može se također pogledati na stranici natjecanja, a važno je istaknuti da se među njima nalazi i naša Pločanka Lucija Jakić.

“Ponosni smo na naše učenike koji su sudjelovali u natjecanju, a Luciji čestitamo na postignutom uspjehu” – poručili su iz pločanske srednje škole.