IzdvojenoZabava i kultura

METKOVAC NA VRHU SVIJETA Kapetan Antonijo Jelčić mogao bi postati osmi Hrvat na Mt. Everestu (8848)

0

Zapovjedniku velikoga kontejnerskog broda i kapetanu duge plovidbe Antoniju Jelčiću i primjerku “Slobodne Dalmacije” koji nosi sa sobom nedostaje još samo nekoliko dana da se popnu na najviši svjetski vrh – Mt. Everest (8848).

Od kapetana Jelčića, inače rodom iz Metkovića, Slobodna je dobila spektakularne snimke, snimljene dronom s visine od oko 500 metara, na kojima se vidi visinski logor na 6100 metara, na kojemu su bili prije tri dana. Na snimci se vidi i zaleđeni uspon Zapadna uvala, koji kapetan i osmočlana ekspedicija, čiji je on član, trebaju prijeći ne bi li stigli do sljedećega visinskog logora na 6400 metara.

“Vremenske prilike i nisu bile baš najbolje, ali nadamo se boljem vremenu kada sutra krenemo prema vrhu. ‘Slobodna‘ je još ‘živa‘ i vjerujem kako ćemo se zajedno popeti na vrh. Treba se nadati najboljem, ali i biti ponizan pred ovom planinom, jer je ona ta koja je ‘gospodar‘ svega oko nas”, u kratkoj WhatsApp poruci napisao je kapetan Jelčić, prenosi Slobodna Dalmacija.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Kadrovi koje su dobili zaista su spektakularni, a dron je, osim visinskog logora na 6100 metara, snimio vrh Lhotse (8516), koji će kapetan Jelčić također pokušati osvojiti, kao i sam Mt. Everest, koji se u jednom trenutku vidi u lijevom kutu snimke.

Uz to dobili su i snimke Zapadne uvale, Ledenog slapa, koji se nalazi između baznog logora i visinskog logora 1, kao i snimke iz visinskog logora 2.

Uspije li u svojoj namjeri i popne li se na Mt. Everest, kapetan Jelčić bit će osmi Hrvat kojemu je to pošlo za rukom i nogom. Ako se uz to popne i na Lhotse, biti će prvi Hrvat koji je osvojio oba vrha.

Naravno, kada se piše o Mt. Everestu, ne može se zaobići Stipu Božića, proslavljenoga hrvatskog alpinista, prvog Hrvata na vrhu svijeta i čovjeka koji nema što nije osvojio u alpinizmu.

– Oni sutra navečer kreću prema Mt. Everestu, pretpostavljam iz baznog logora koji je na 5350 metara. Prvo će doći do prvog visinskog logora na 6100 metara, potom na 6400 metara, gdje je drugi visinski logor, pa treći na 7300 metara i na kraju u četvrti, koji je na 8000 metara. Odatle kreću na vrh i kako kapetan Jelčić misli, naravno ako ih vremenske prilike posluže, na vrhu svijeta trebali bi biti 13. svibnja, a Lhotse bi trebao osvojiti 14. svibnja – rekao je Stipe Božić.

Stipe i kapetan Jelčić u stalnom su kontaktu preko poruka.

– Jak vjetar im je puhao u subotu, tako da iz logora 2 nisu mogli nigdje izići. Uništio im je nekoliko šatora u logoru 2, dok je vjetar u logoru 3 uništio sve šatore. Inače, kako mi je Antonio napisao, osjeća se odlično, nema problema s visinom, umoran je, ali je sve manje-više OK. Iz logora 2 vratio se helikopterom u Namche Bazar (mjesto na Himalaji), na 3500 metara, da bi se malo odmorio – rekao je Stipe Božić.

Kako bi pojasnili čitateljima, važno je napomenuti da se alpinisti iz dana u dan penju u logore na većoj nadmorskoj visini, no tamo se ne zadržavaju dugo, već onoliko koliko je potrebno da se aklimatiziraju. Kada to učine, vraćaju se u bazni logor i onda se ponovno penju gore, na mjesto koje su već dosegnuli i na koje su se aklimatizirali.

Dakle, ako sve bude kako treba i ako vremenske prilike budu povoljne, 13. svibnja bi još jedan Hrvat mogao postati “najviši čovjek na svijetu”, prenosi Slobodna Dalmacija.