Zabava i kultura

‘MEDO, FALA NA SVEMU’ Stari i mladi s nostalgijom se opraštaju od ‘najomiljenije‘ kovanice

0

‘”Medo, fala na svemu”, napisala je popularna stranica “Miris djetinjstva” uz fotografiju kovanice od pet kuna dva tjedna prije totalnog prelaska na novu valutu – euro. Inače, ova kovanica na sebi nosi lik mrkog medvjeda, strogo zaštićene vrste koja je dio hrvatske prirodne baštine, a u opticaju je od 30. svibnja 1994. godine.

Objavu su od jučer preplavili brojni komentari tužnih korisnika Instagrama svih generacija. U njima su se oprostili od kovanice koja im budi brojne uspomene, kojih su se i prisjetili:

“Medo je dugo godina bio kugla sladoleda. Radost djetinjstva”, napisao je jedan korisnik Instagrama.

“Puno šaka je raskrvarila ova krvava kuna”, prisjetio se još jedan korisnik popularne dječje igre.

“Nekad sendvič i sokić. Danas ni kinder jaje”, “Upravo on me ‘93. hranio svaki dan za marendu u gimnaziji”, “Koliko sam sličica, sendviča, biljara, clickera, upaljača, žvaki, slanaca, kuglica sladoleda, liza, bombona, krafni, vožnji u lunaparku, kavi na aparatu, plišanaca u dućanu… platio jednim medekom, zauvijek u srcu”, pisalo je među nostalgičnim komentarima.

Mnogi su odlučili sačuvati jedan primjerak ove posebne kovanice, a neki čak tvrde da će se jednog dana ponovno ‘vratiti‘: “Vratit će se medek i naše kune jednog dana…”, napisala je jedna korisnica, dok je druga nadodala: “Medo, nećemo te zaboravit”.