IzdvojenoPolitika i gospodarstvo

MEDICINSKE SESTRE I TEHNIČARI “Tražimo priznavanje visoke stručne spreme, primamo 200 do 300 eura manju plaću”

0

“Medicinske sestre i tehničari zaposleni u patronažnoj službi domova zdravlja, jedinicama intenzivne skrbi, operacijskim blokovima, objedinjenim bolničkim hitnim prijemima i izvanbolničkoj hitnoj službi rade poslove visoke stručne spreme, a ista im se ne priznaje”, poručili su iz Sindikata ‘Zajedno’.

U Republici Hrvatskoj ima 2763 mag. i dipl. medicinskih sestara/tehničara, od toga 30% radi na gore navedenim radilištima. Koeficijenti složenosti poslova određeni su Uredbom o izmjenama i dopunama uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama iz srpnja prošle godine, gdje je jasno navedeno kako, primjerice, za radno mjesto medicinske sestre/tehničara u operacijskom bloku koeficijent iznosi 1,571, a u realnosti on iznosi 1,1640. Ista je situacija i u određenim poslovima patronažne službe, kao i na objedinjenim bolničkim hitnim prijemima. Po grubom izračunu to je oko 200 do 300 eura mjesečno manje na plaće svake od tih visokoobrazovanih sestara/tehničara.

Zbog navedenog nepridržavanja Uredbe, Sindikat Zajedno,čiji su članovi medicinske sestre i tehničari pokrenuo je potpisivanje peticije koju će uručiti ministru te tražiti rješavanje navedenog problema mirnim putem.

– Svjesni smo situacije u našem zdravstvenom sustavu, svjesni situacije u državi, a najviše smo svjesni potrebe naših pacijenata, čije zdravstveno stanje ovisi i o našem radu. Pitamo se samo, hoće li netko postati svjestan i nas i naših potreba? Nedopustivo je da se za određene poslove traži visoka sprema, a osobama koje ju imaju i obavljaju te poslove, ta ista sprema se ne priznaje pri obračunu i isplati plaća – izjavila je predstavnica Sindikata Lucija Petrik, koja je pokrenula potpisivanje peticije podrške nepriznatim magistrama i dipl. sestrama/teh. od strane kolegica i kolega iz zdravstva u cijeloj Hrvatskoj, uz napomenu kako vjeruje da će ministar uvažiti navedeni zahtjev i ispraviti nanesenu im nepravdu.

Podsjetimo da je sve više zdravstvenih djelatnika koji napuštaju naše bolnice i zdravstveni sustav radi posla u drugim državama. A ako se situacija ne promijeni i ako se medicinskim sestrama i tehničarima ne uvaže pripadajuća prava i obveze koje iz njih proizlaze, za očekivati je da će odlazaka biti sve više, a naš zdravstveni sustav sve lošiji.