Regija

McDONALD’S U DUBROVNIKU? Svjetski poznati lanac brze prehrane napokon se širi i južnije od Splita

0

Na idućoj sjednici Gradskog vijeća Dubrovnika, koja je najavljena za ponedjeljak, 23. siječnja, lokalni zastupnici će odlučivati o ovogodišnjim dobitnicima javnih priznanja Grada te o sklapanju suradnje s gradovima Sorrentom i Imotskim.

Na dnevnom redu će se naći i izvješće o zaprimljenim inicijativama za izmjene postojećih i donošenje novih prostornih planova. Od 1. prosinca 2021. do 30. studenoga 2022. godine, gradski Upravni odjel za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša primio je 86 zahtjeva za izmjene Prostornog plana uređenja (PPU) i 38 inicijativa za izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana (GUP).

Zahtjevi koji se tiču PPU-a Dubrovnika većinom se odnose na proširenje građevinskih zona, a iz gradske uprave navode kako će biti razmotreni kroz postupak koji nazivaju sveobuhvatnim. Kad je u pitanju GUP, najčešće se traže promjene planirane namjene i uvjeta gradnje te korištenja zemljišta.

Kod izmjena urbanističkih i detaljnih planova, naveden je i zahtjev tvrtke “Frendy” iz Dubrovnika koja traži izmjene Urbanističkog plana uređenja Gruški akvatorij radi izgradnje tzv. “drive in” restorana iz sutava lanca brze prehrane “McDonalds”.

Time se opet aktualizira dugogodišnja tema dosadašnjeg mimoilaženja turističkog Dubrovnika od strane svjetski poznatog lanca brze prehrane i potvrđuje njihovu želju da uđu na ovaj prostor. Zahtjev će, kako se navodi u dokumentaciji dostavljenoj vijećnicima, biti razmotren tijekom izmjena prostornih planova.

Tvrtka u vlasništvu obitelji Matić, čiji je suvlasnik i Vide Matić, svojedobni čelnik nekada moćnog dubrovačkog ogranka Hrvatske seljačke stranke, traži mogućnost izgradnje prvog “McDonaldsova” restorana južnije od Splita. Naime, ta globalna kompanija trenutno ima sedam ispostava u Dalmaciju, i to četiri u Splitu, dva u Zadru i jednu u Šibeniku, pa bi ulazak na dubrovačko tržište bio zlata vrijedan, prenose lokalni mediji.