IzdvojenoPolitika i gospodarstvo

Mali trgovci preklinju kupce: ‘Ljudi, ne dolazite nam s kunama’; Javio se i HNB: ‘Nemojte ih ni nama donositi’

0

Prvi je radni dan otkako je euro u Hrvatskoj službena valuta. Prijelazno razdoblje u kojem je još moguće plaćanje i u kunama trajat će naredna dva tjedna, s time da su trgovci, uz neke iznimke, ostatak dužni vraćati u eurima. Izgleda da su tu mogućnost neki građani odlučili iskoristiti kao svojevrsnu mjenjačnicu.

Potpredsjednik HUP-a i predstavnik malih trgovaca Mirko Budimir kazao je da kupci “koriste euro, kartice i kune” te je apelirao na građane da ne koriste trgovine kao mjenjačnice.

“Rok od 15 dana, do 14. siječnja, dovoljan je za prilagodbu i da svi koji još imaju kune to stignu zamijeniti u bankama. Ja bih apelirao na građane da svoje kune ipak mijenjaju u bankama, a ne kod nas u trgovinama jer trgovci nisu u mogućnosti mijenjati kune u eure”, poručio je za Studio 4 HRT-a.

Neki nose tablice, neki kalkulatore…

Budimir kaže da su se trgovci “prilagodili sa svojim informatičkim i kadrovskim potencijalima”, a da je problem kada dođe građanin s velikom novčanicom kuna. “Mi stvarno nismo u mogućnosti im uzvratiti u eurima ako je račun mali i tu moramo pribjeći mjeri koja je i dozvoljena zakonom, da u iznimnim situacijama uzvraćamo i u kunama, rekao je.

Dodaje da su kreditne kartice profunkcionirale, ali da povremeno ima malih zastoja. “Posebno je to jučer bilo kod ugostitelja, ali kod trgovaca je plaćanje karticama uobičajeno kao i do sada. Ima i onih znatiželjnih koji ponosno vade svoje eure i njima plaćaju, ali ima i dosta građana koji plaćaju kunama”, kazao je.

Tvrdi da trgovci pomažu kupcima kod preračunavanja, posebno starijim ljudima. “Vidjeli smo da postoje neke tablice gdje je to preračunato, neki nose i kalkulatore, mobitele, snalazimo se svakako, ali uglavnom na zadovoljstvo naših kupaca. Kupci mogu biti sigurni u trgovini, trgovac ih neće zakinuti”, rekao je Budimir.

A što kaže HNB?

Istaknuo je da se trgovci nisu uspjeli u potpunosti opskrbiti sitnim apoenima. “To smo radili sa svojim poslovnim bankama i imali smo predopskrbu. Neki su trgovci dobili stopostotni iznos koji su tražili, ali neki nisu dobili. To je proces, ali će se sve srediti”, ocijenio je Budimir.

Inače, građani kune u eure do kraja ove godine, bez naknade, mogu zamijeniti u bankama, Hrvatskoj pošti i na Fini. Iz Hrvatske narodne banke su se u ponedjeljak javili posebnim priopćenjem u kojemu navode da oni još godinu dana nemaju namjeru mijenjati kune u eure, već da će to početi raditi tek 1. siječnja 2024. godine. Priopćenje su izdali zbog, kažu, “brojnih upita građana”.