EkologijaIzdvojeno

LUČINO RAZDOLJE Što se događa sa županijskim Centrom za gospodarenje otpadom? Bageri u punom zamahu, ali što je sa dozvolama?

0

U kojoj je fazi izgradnja Centra za gospodarenje otpadom u Lučinom razdolju? Stanovnici tog dijela Primorja ta Dubrovački vjesnik kažu da su radovi u punom jeku, ali da, koliko oni znaju, još nisu izdane građevinske dozvole:

– Probajte vi bagerom mjesecima kopati, a da vas nitko ne pita gdje su vam dozvole – ironiziraju.

PREPUCAVANJE POLITIKE

Pitanje koje je jako važno za cijelu županiju koja svoj otpad svakodnevno odlaže na Grabovicu, a koja je davno trebala biti zatvorena, kao da više nitko ne postavlja. Odustali svi od dokazivanja kako je riječ o već zastarjeloj tehnologiji, kao SDP prije tri godine na press konfereniciji kada su njegovi županijski čelnici ustvrdili da se ‘događa da uporno guramo zastarjele tehnologije, što se planira u Lučinom razdolju. MBO tehnologija je prije 10 godina bila aktualna, danas je to samo privremeno rješenje. S MBO tehnologijom možemo izvesti samo 20% reciklaže‘, iznijeli su tada županijski čelnici SDP-a. Isto je tvrdio i čelnik Mosta, a pitanje otpada i odlagališta odavno je preraslo okvire struke i postalo objektom prepucavanja raznih politika.

U veljači ove godine u Lučinom razdolju blizu sela Trnovica u Dubrovačkom primorju, koje je do tada bilo obraslo makijom i okruženo tišinom, postalo je gradilište. Na lokaciji budućeg županijskog Centra za gospodarenje otpadom još se krajem listopada 2022. počelo s pročišćavanjem terena i probijanjem puta.

Ni u veljači im, kako nam je tada izjavio Tomislav Bolotin, direktor tvrtke Magnum Supra odabrane za izvođača u zajednici ponuditelja s Elektrocentrom Petek, ‘nisu trebale dozvole‘:

– To je čišćenje, da bismo mogli napraviti geomehanička ispitivanja. Tu nam ne treba dozvola, ne treba nam ništa, po zakonu moramo očistiti i pročistiti gradilište da bi se obavila geomehanička ispitivanja. Prva će dozvola biti za cestu, a onda će se staviti table i sve ostalo što treba – rekao je prije sedam mjeseci.

STIGAO JE RUJAN, A DOZVOLE?

Dubrovački je pitao  ponovo u kojoj je fazi izgradnja CGO-a i koje su dozvole dosad izdane. Naime, Bolotin je u svojoj izjavi u veljači ustvrdio da je ‘ovo još faza projektiranja i čišćenja za koju im je rok do rujna ove godine. Druga faza su sve dozvole‘. Stigao je rujan, dapače, kraj rujna, a dozvole?

– Prva dozvola je izdana, prije nekih deset dana. To je dozvola za pristupnu cestu – rekao je Tomislav Bolotin kad su ga nazvali.

OVU ŠTO JE ZAPRAVO VEĆ PROBIJENA?

– Da, morali smo probiti pristupni put do same lokacije, a sad je izdana građevinska dozvola za izgraditi cestu.

A DRUGE DOZVOLE?

– Čeka se od ministarstva, na ministarstvu su druga i treća, i sad se to predaje jedna po jedna. Kako se dozvole izdaju, tako mi počinjemo raditi – rekao je Bolotin.

U KOJOJ JE FAZI IZGRADNJA CENTRA ZA GOSPODARENJE OTPADOM?

– Izgradnja službeno ceste tek sada počinje. Bageri su gore, geodet je gore, odnosno jučer i danas. Izgradnja službeno pravomoćno počinje, možemo raditi.

ZNAČI, ZASAD JE TEK CESTA U REALIZACIJI?

– Tako je, cesta se kreće realizirati jer je izdana dozvola prošli petak, mislim da je postala pravomoćna. Čeka se dozvola za trafostanicu kako bi se osiguralo napajanje struje i mislim da je broj 3 upravna zgrada, ne znam točno. Kasnimo nešto s dozvolama, to je na ministarstvu.

HOĆE LI U ROKU OD TRI GODINE CENTAR ZA OTPAD U LUČINOM RAZDOLJU BITI IZGRAĐEN?

– Trebalo bi. Kažem, najveći je rizik trajanje tih dozvola i izdavanje dozvola. Građevina još kako-tako to stiže – istaknuo je Bolotin. – I dalje smatramo da će krajnji rok biti ispoštovan.

Krajnji rok za dovršetak izgradnje Centra je kraj 2025. godine.

ODGOVOR IZ ŽUPANIJE

Na pitanje u kojoj je fazi CGO u Lučinom razdolju i koje su dozvole izdane, od Dubrovačko-neretvanske županije stigao je sljedeći odgovor:

– Sporazum za projektiranje i izvođenje radova izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Lučino razdolje potpisan je u rujnu 2022.. Rok za projektiranje, istražne radove, ishođenje pravomoćnih građevinskih dozvola po fazama, izgradnju, testove po dovršetku, provođenje tehničkih pregleda i ishođenje preduvjeta za izdavanje uporabne dozvole za predmetne građevine i probni rad je 1364 dana od naloga za početak radova.

– U odnosu na spomenuti Sporazum u tijeku je: ishođenje građevinskih dozvola po fazama, istražni radovi na lokaciji Centra i ispitivanje sastava mješovitog komunalnog otpada za zimski i ljetni period 2023. – stoji u odgovoru, prenosi Dubrovački vjesnik.