IzdvojenoLuka Ploče

LIJEPO ZAMIŠLJENO ALI.. Prijevoz ukrajinskog žita kroz Hrvatsku teško će preko Luke Ploče

0

Grlić Radman bombastično najavio prijevoz ukrajinskog žita kroz Hrvatsku. Slobodna Dalmacija nazvala je sve naše luke: ‘Nije moguće!‘

Sve su novinske agencije, strane i domaće, javile da bi se ukrajinsko žito trebalo domoći gladnog afričkog svijeta kroz hrvatske jadranske luke. Budući da Rusi više ne daju brodovima kroz Crno more. O tom dunavsko-jadranskom koridoru složili su se nekidan šefovi diplomacija – Gordan Grlić Radman i Dmitro Kuleba.

Hm, lijepo je sve to zamišljeno, lijepa je i hrvatska podrška Ukrajini, kao i ona europska. Ali političke poruke ne slijede uvijek realne mogućnosti i stvaran život, piše Slobodna Dalmacija.

Ukratko, teško da će milijuni tona ukrajinskog žita uskoro u Afriku, preko Hrvatske. Jako teško…

“Na žalost, Luka Ploče u ovom trenutku nije u mogućnosti prihvatiti, uskladištiti i ukrcavati veće brodove žitarica, s obzirom da su namjenski kapaciteti za sipke terete koje posjeduje zauzeti.

Postojeće podno skladište za sipke terete kapaciteta od oko 30.000 tona je prvenstveno namijenjeno za prihvat tereta iz brodova u skladište, zatim u vagone, a ne u obrnutom smjeru.

Za prenamjenu i prihvat žitarica iz Ukrajine Luka bi trebala izvršiti značajnije tehničke dorade. Uzimajući u obzir sve navedeno, ali u potpunosti razumijevajući predmetnu situaciju, uz znatne operativne dodatne napore, Luka Ploče bi mogla u kratkom vremenu ponuditi klasična zatvorena skladišta do maksimalno 10.000 tona jednokratnog ukrcaja u brodove, ukoliko bi to bilo prihvatljivo za eventualne korisnike” odgovorili su na novinarski upit iz Luke Ploče.