IzdvojenoRegija

KUPRES, JAHORINA, BLIDINJE.. Evo koliko je četveročlanoj obitelji potrebno novca za jedan dan na skijanju

0

Kupres, Blidinje, Jahorina, Vlašić – mjesta su koja iz godine u godinu, osim domaćih, privlače sve veći broj i stranih turista, piše Večernji list BiH.

Što se sve nudi?

Budući da su kasnije oborine, odnosno nedostatak snijega, posebice u vrijeme blagdana, pomutile planove svim ljubiteljima skijanja, sada je konačno sve u najboljem redu.

Staze su na nekim bh. planinama konačno prekrivene snijegom, a za one koji tek idući vikend planiraju posjetiti neku od planina, provjerili smo i kako se kreću cijene ski-karata, kao i cijene koje će ih zateći u ugostiteljskim objektima.

Podsjetimo, svi posjetitelji ski-centra Jahorina mogu uživati u skijanju na stazama ukupne dužine 47 km, odlično povezanima žičarom koja u sat vremena preveze oko 31.000 skijaša.

Postojećih pet kilometara staza za noćno skijanje ove godine upotpunjeno je s 3,5 kilometara osvijetljenih staza po FIS standardima, čime će se ljubitelje skijanja razveseliti s ukupno 8,5 kilometara staza za noćno uživanje. Kada je pak riječ o cijenama karata, računajući da imate vlastitu opremu, one su za četvrtinu skuplje od lanjskih.

Dnevna skijaška propusnica, prema trenutačnom cjeniku, za odrasle stoji 66 KM, a za djecu 55 KM. To znači da će četveročlanoj obitelji za jedan dan skijanja na Jahorini samo za dnevne propusnice treba 242 KM, a doda li se tom iznosu i odlazak na ručak u nekom od obližnjih restorana, potrošnja dodatno raste.

Napravili smo i primjer jelovnika. Ako dvije odrasle osobe popiju po jedan espresso (6 KM) i po mineralnu vodu (6 KM), a dvoje djece po Coca-Colu (9 KM) i uz to dvije odrasle osobe pojedu dvije porcije teletine ispod sača (54 KM), a dvoje djece dvije miješane pizze (32), račun u restoranu platit će 107 KM.

To znači da im je za dan na Jahorini potrebno 349 KM. I obližnja Bjelašnica također nudi značajne sadržaje uz nešto skromniji izbor staza od 14,3 kilometra, od čega je nešto manje od 10 kilometara s oznakom crne odnosno crvene boje, uključujući i olimpijski spust. Provjerili smo i koliko je novca potrebno četveročlanoj obitelji na toj planini.

Naime, jedna dnevna karta za odrasle na Bjelašnici iznosi 42 KM, dok je cijena jedne karte za djecu do 12 godina 28 KM. Zbrajajući te iznose, dolazimo do iznosa od 140 KM.

Cijene pića gotovo su iste kao i na Jahorini. Ako za ručak pojedu dvije miješane pizze (28 KM) i dvije, primjerice, bečke šnicle (60 KM), platit će račun od 109 KM. A zbroje li se svi navedeni troškovi, vidimo kako je obitelji za dan boravka na Bjelašnici potrebno 249 KM.

Cijene ski-karata

Dnevna karta na Vlašiću, na stazi Babanovac i Markovac, za odrasle iznosi 30 KM, dok dnevna karta na Baby ski-stazi iznosi 20 KM. Tako da je četveročlanoj obitelji samo za karte potrebno 100 KM. Što se tiče restoranske ponude, cijene su nešto niže.

Za četiri prirodna soka (10 KM), dvije kave (3 KM), dvije porcije teletine ispod sača (60 KM), dvije porcije uštipaka (10 KM) i dvije porcije sira (10 KM) stići će račun od 93 KM. Na toj planini, ako je vjerovati cijenama koje se mogu naći na internetu, četveročlanoj obitelji potrebne su 193 KM.

I skijaše na Čajuši očekuje više od 13 kilometara uređenih skijaških staza s 5 ski-liftova. Kažimo kako cjelodnevna cijena ski-karata za odrasle iznosi 39 KM, dok je za djecu do 14 godina dnevna karta 27 KM. I tako su samo za dnevne karte obiteljima potrebne 132 KM.

Doda li se tom iznosu još barem 100 KM koje će potrošiti za ručak, jasno je kako im za dan na Kupresu trebaju 232 KM. Ovo su neke od cijena koje smo koristili kao primjer.

Naravno, troškovi mogu biti viši ili niži, što ovisi o debljini novčanika onih koji dan planiraju provesti na nekoj od bh. planina.