Sport

KONFERENCIJA ZA MEDIJE Neretvom će zaveslati više od 500 lađara i lađarica!

0

U ovom tjednu Neretvom će zaveslati više od 500 lađara i lađarica. Istaknuto je to na konferenciji za medije Udruge lađara Neretve na kojoj je predstavljen program Tjedna lađe na Neretvi, u sklopu kojega će se održati 26. Maraton lađa te 10. Maraton lađarica.

Na konferenciji su govorili predsjednik Udruge lađara Neretve Luka Oršulić, član nadzorno-stegovnog odbora Udruge Ante Šprlje, direktor Maratona lađa Mišo Glavinić te direktor Maratona lađarica Pavo Delija.

Kako je istaknuto na konferenciji, Maraton lađa na Neretvi svake godine sve više raste po broju sudionika. Stoga se i program Tjedna lađe na Neretvi svake godine dodatno razvija i obogaćuje sadržajem. Program je tako započeo još sinoć na Ljetnoj sceni GKS-a Metković na kojoj je predstavu ‘Zakon Zagore’ izvelo Gradsko kazalište mladih Split. Nastavlja se u srijedu u Opuzenu u kojem će u 17 sati biti održana sveta misa za lađare u crkvi sv. Stjepana Prvomučenika, a potom su u 18 sati na rasporedu brzinske utrke za startne pozicije na Maratonu lađa.

četvrtak, 10. kolovoza na rasporedu je jubilarni 10. Maraton lađarica. Od Metkovića do Opuzena ove će godine veslati više od 140 lađarica u 12 lađarskih ekipa, od kojih je sedam iz Neretve, a pet ih dolazi iz mjesta izvan doline Neretve. Start je u 18:30 ispod Lučkoga mosta u Metkoviću, a cilj u Opuzenu, u kojem će se održati dodjela nagrada te zabava.

petak, 11. kolovoza u Gradskome parku u Metkoviću će se održati 2. Festival tradicija koji je ove godine posvećen Vukovarsko-srijemskoj županiji. U sklopu Festivala gosti iz Vukovarsko-srijemske županije Neretvanima će predstaviti svoje običaje, proizvode, hranu i piće. Iako će jelo koje se bude kuhalo u Gradskome parku biti besplatno, svi posjetitelji će moći ostaviti dobrovoljni prilog, a prikupljena sredstva bit će namijenjena za jednu od udruga u dolini Neretve.

subotu, 12. kolovoza na rasporedu je 26. Maraton lađa na kojemu se za Veliki štit kneza Domagoja natječe 29 lađarskih ekipa, a u samoj organizaciji sudjeluje više od 100 ljudi. Start je ispod Lučkoga mosta u Metkoviću, a prve lađe u Pločama se očekuju oko 19 sati. Nakon dodjele medalja i nagrada, održat će se koncerti Grupe Dalmatino i Lidije Bačić.

Iz Udruge lađara Neretve podsjetili su i kako je ove godine podignuta razina sigurnosti svih sudionika Maratona lađa, kako veslača tako i pratećih brodova. Tako će na dane održavanja Maratona lađarica i Maratona lađa na snazi biti zabrana plovidbe svim plovilima rijekom Neretvom, izuzev plovila koja dobiju dozvolu Udruge lađara Neretve. Sve prijavljene brodice koje dobiju dozvolu, obvezne su na vidljivom mjestu istaknuti zastavicu s brojem koju preuzimaju u prostorijama Udruge lađara Neretve. Lučka kapetanija će, u suradnji s policijom, kazniti i udaljiti sve one koji ne budu imali akreditacije, odnosno potrebnu dozvolu.

Dodajmo kako će i ove godine Maraton lađa na Neretvi prenositi Hrvatska radio televizija na drugom programu, a u samoj realizaciji izravnoga prijenosa radit će stotinjak njihovih djelatnika. Izravni prijenos i ove godine bit će i na Radio Delta te na Radio Ploče.

Iz Udruge lađara Neretve zahvalili su svima koji rade na organizaciji Maratona, sponzorima te partnerima – Dubrovačko-neretvanskoj županiji, gradovima Metković, Opuzen i Ploče te Hrvatskoj turističkoj zajednici.