IzdvojenoZabava i kultura

Kada se raskićuje bor?

0

Svake godine ljudi iznova “lome koplja” oko pitanja – kada se skida bor? Božićno vrijeme, naime, traje sve do dana kada se slavi Isusovo krštenje.

Na svetoj misi na svetkovinu Bogojavljenja, preč. Luka Blažević je misu zaključio riječima kako se bor i božićni ukrasi skidaju na Krštenje Kristovo (završetak božićnog vremena), javlja Župa sv. Josipa iz Ličkog Osika.

Mnogi na svetkovinu Bogojavljenja, 6. siječnja vide svoje susjede kako nose bor (božićno drvce) i bacaju ga u smeće. I dok idete gradom i naseljem, vidite da je to praksa kod većine stanovnika u gradu.

Prilično je blesav taj “strah” da obilježja katoličkog Božića ne bi slučajno bila na vidljivom mjestu na dan kad ga slave pravoslavni

Stotine borova je bačeno na ulicama grada. Zar su hrvatski katolici toliko iskompleksirani da to rade samo da bi pokazali animozitet prema Srbima i i blagdanu Božića po julijanskom kalendaru?

Čini se da jesu! Ta slika puno govori o našim vjernicima i duhu Božića kojeg su slavili.

Nažalost, i danas se govori o tome kako se bor mora maknuti, jer “mi ne slavimo srpski Božić”

Prilično je blesav taj “strah” da obilježja katoličkog Božića (bor i jaslice) ne bi slučajno bila na vidljivom mjestu na dan kad ga slave pravoslavni. Bez obzira na sve što se događalo u bližoj i daljoj prošlosti, to je glupo i suludo, jer time ne poštujemo ni svoje blagdane – Bogojavljenje i Krštenje Kristovo. Uostalom, katoličanstvo je postojalo i prije animoziteta naroda.

Uostalom, božićno vrijeme traje do dana kada se slavi Isusovo krštenje

Nažalost, i danas se govori o tome kako se bor mora maknuti, jer “mi ne slavimo srpski Božić”. I ne daj Bože da imate bor i da svijetle lampice na pravoslavni Božić… smak svijeta, jer nije “naš” Božić. To je tako žalosno i ništa drugo doli izraz najniže vrste vjerske netrpeljivosti!

Uostalom, božićno vrijeme traje do dana kada se slavi Isusovo krštenje.

I danas možete u nekim crkvama primjetiti i ostavljanje božićnih ukrasa sve do blagdana Svijećnice. Upravo tako je u Poljskoj – obitelji drže bor sve do 2. mjeseca. Ne zaboravimo, oni su iste vjeroispovijesti kao i mi.

Stoga poštujmo svoju vjeru i vjerske običaje i ne mjenjajmo ih da bi napakostili drugima ili pokazali svoju različitost i isključivost.

Izvor: hkm.hr