Crna kronika

JOŠ NITKO NIJE ODGOVARAO Prije četiri godine u teškoj tragediji živote su izgubili Mato Maškarić, Ivica Zvrko i Davor Pozniak

0

Na današnji dan 2019. godine dogodila se teška tragedija u Hidroelektrani “Dubrovnik” u Platu u kojoj su poginula tri radnika, Ivica Zvrko, Mato Maškarić i Davor Pozniak. Požar je izbio u jutarnjim satima nakon čega se tragalo za radnicima koji su nakon opsežne potrage pronađeni su mrtvi.  Jedno tijelo pronađeno je istog dana oko 14 sati u odvodnom kanalu same hidroelektrane, a drugo navečer na obali mora u Cavtatu. Za trećim djelatnikom HE tragalo se do nedjelje 13. siječnja navečer, kada je njegovo tijelo locirano u pomoćnoj cijevi odvodnog kanala HE.

Djelatnici Hidroelektrane u Platu javno su prozvali HEP zbog neodgovornog ponašanja. Ostala su brojna neodgovorena pitanja oko odgovornosti za smrt njihovih kolega kao i odgovornost za milijunsku štetu.

Prije dvije godine privedeno je osam osoba, među kojima dvojica iz vrha uprave HEP-a kojima je tada određen i istražni zatvor. Za ovo kazneno djelo prijeti im 15 godina zatvora.

Suđenje u ovom slučaju još nije započelo, no kako doznaje Dubrovački dnevnik prva su ročišta zakazana za sredinu veljače.

Podsjetimo, na zakazivanje ročišta se prvotno dugo čekalo zbog pandemije koronavirusa, s obzirom na to kako na Sudu nije bilo adekvatne prostorije u kojoj bi se suđenje moglo održati. Covid mjere su u međuvremenu ukinute, ali se onda dogodio drugi razlog odgode. Sudac Zoran Čengija je zatražio izuzeće nakon što mu je predmet bio dodijeljen te je on potom dodijeljen drugom sucu, Marinu Lučiću koji se potom trebao valjano pripremiti za ovaj kompleksan predmet.