Regija

JESTE LI ZNALI U našoj blizini nalazi se olupina teretnog broda Pločanka

0

Zanimljiva priča o drvenom teretnom brodu pod nazivom Pločanka koji je svoje zadnje putovanje imao davne 1968. Njegova olupina danas je omiljeno odredište ronilaca.

Prilično trošan brod udario je u hridi Komoljače za vrijeme jakog juga. Je li razlog jako nevrijeme, neka pogreška u navigaciji, kvar na brodu ili najvjerojatnije, isplata osiguranja, nije nam poznato.

Nakon havarije, preko pramca svi članovi posade  izašli su iz broda i uputili se u samo mjesto Drašnice. Tada je krma počela tonuti, a kada je zapuhala bura, brod je kliznuo u dubinu i na površini se vidio samo jarbol.

Pločanka je bila u vlasništvu PZ Lovišće s Pelješca, a prije toga vlasnik joj je bio iz Drašnica, Mili Urlić koji je prevozio pijesak i žalo iz Neretve, pa se tako Pločanka  vratila kući nakon svog zadnjeg putovanja.

Više o samom brodu doznali smo od gospodina Juraja Glučine iz Drašnica – Brod je bio veći drveni teretnjak imena Pločanka koji je havariju na Komoljači imao 1968. godine, na predjelu Gornja Punta. Točno na toj lokaciji nalazi se manji kameni križ koji je tu bio od prije i nema veze s ovim događajem.

Lokacija se nalazi ispred rta Komoljača (ili kako je zovu domaći stanovnici – Komejača), u neposrednoj blizini naselja Drašnice.

Na 21 metar započinje ravnomjerno pjeskovito dno. S obzirom da je od potonuća prošlo više od pedeset godina, drvo je odavno istrunulo, a vidljivi su još metalni ostaci opreme, jarbola, ograde i motora.

Tekst i fotografije: Luka Kolovrat