Regija

JER ON TO ZASLUŽUJE Vela Luka i Oliverov muzej dobili 133.000 eura

0

Za izgradnju, rekonstrukciju i opremanje kulturne infrastrukture Ministarstvo kulture odobrilo je više od 7,5 milijuna eura za 279 programa, a najvećim iznosima financirat će se opremanje koncertno-kazališne dvorane u Osijeku te knjižnice u Vinkovcima.

– Uz sredstva koja imamo na raspolaganju iz europskih fondova, za ovu smo godinu odobrili i niz projekata za financiranje nacionalnim sredstvima – kazala je ministrica Nina Obuljen Koržinek.

Posebno je izdvojila završetak obnove Gradske knjižnice i čitaonice u Vinkovcima, koja je u cijelosti izgorjela u Domovinskom ratu i nakon toga nije obnovljena, te završetak velike koncertne dvorane u Osijeku, u suradnji s Gradom:

– To će, nakon “Lisinskog”, biti vjerojatno i jedna od najvećih koncertnih dvorana u Hrvatskoj. Po 132.722 eura odobreno je Centru za kulturu Vela Luka za potrebe Zavičajnog muzeja s muzejskom zbirkom “Oliver Dragojević”, te Općini Podgora za uređenje Doma kulture.

“Slobodna Dalmacija” je pisala u rujnu prošle godine kako je procijenjena vrijednost posla na  izgradnji Memorijalne zbirke “Oliver Dragojević” 1,2 milijun kuna, odnosno nešto manje od 160 tisuća eura.

Općinska načelnica Katarina Gugić tada je ustvrdila kako je izgradnja ušla u treću fazu.

Odmah nakon Oliverove smrti, u velolučkoj vlasti počeli su s naporima da njegovo voljeno i opjevano mjesto dobije muzej-zbirku kakvu osoba njegove veličine i zaslužuje, a koliko on znači Velolučanima, otočanima, hrvatskim građanima, ali i cijeloj regiji, dokazano je još jednom na prošloljetnom koncertu “Trag u beskraju”, održanom na velolučkoj rivi, kojem je prisustvovalo nevjerojatnih 20 tisuća ljudi.

Memorijalna zbirka, jednom kad bude gotova, za sve turiste i posjetitelje bit će, nedvojbeno, iznimno atraktivna i profitabilna.

Uzmemo li u obzir koliko ljudi u Velu Luku dolazi na odmor samo radi manifestacije “Trag u beskraju” ili samo kako bi zapalili svijeću na grobu Olivera Dragojevića, ne sumnjamo da će zbirka koja će obuhvatiti njegov život i svevremenski rad privlačiti rijeke posjetitelja.

Osim toga, Velolučani će dobiti i novu, modernu i multifunkcijsku zgradu s prijeko potrebnim i iskoristivim prostorima, poput nove dvorane s 250 sjedećih mjesta, izložbenim prostorom, prostorijama koje će moći koristiti članovi raznih udruga, klapa, ali i dodatnim komercijalnim sadržajem, pisala je Dora Lozica za Slobodnu.