Politika i gospodarstvo

JAKO LOŠE VIJESTI ZA PRIVATNI SMJEŠTAJ Skočio paušalni porez, najavljuju i veći PDV

0

Europska komisija najavljuje uvođenje PDV-a i za privatni smještaj.

PDV na smještaj u turizmu u Hrvatskoj je 13 posto, a plaćaju ga oni koji borave u hotelima i kampovima, no ne i oni koji putem raznih internetskih platformi unajmljuju privatne sobe i apartmane. Ipak, PDV već sada po sili zakona plaćaju oni iznajmljivači kojima prihod prijeđe 300.000 kuna odnosno 29.816,84 eura.

Zasad nema detalja o novim EU planovima kad je PDV u privatnom smještaju u pitanju pa nije jasno bi li se on ubuduće plaćao po svakom noćenju, no još važnije, zasad nema ni informacije kada bi se taj novi sustav na razini EU uveo.

Od mogućeg uvođenja PDV-a za sve iznajmljivače veći je problem trenutno rast paušalnog poreza na dohodak

Ono što trenutno iznajmljivačima stvara veći problem jest paušalni porez na dohodak koji je u nekim županijama već drastično porastao, primjerice u Splitu s 350 na 1500 po krevetu. Na Kvarneru je situacija za iznajmljivače povoljnija.

Porez je u Rijeci skočio s oko 300 na 450 kuna, no u ostatku županije uglavnom je ostao isti. Kako iznajmljivači i turistički radnici gledaju na eventualna povećanja poreznih davanja?

“Cijene su već visoke, znači trebala bi se država ili te institucije preusmjeriti više prema nelojalnim iznajmljivačima koji iznajmljuju pod nazivom prijatelja i rade nama konkurenciju, znači mi plaćamo poreze, mi dajemo državi sve”, rekao je za N1 mali iznajmljivač iz Punata na Krku.

Novi porezi će se preliti na veću cijenu privatnog smještaja?

U javnosti kolaju dezinformacije i nepoznavanje materije, tvrde na otoku. Povećanjem poreza na dohodak, kažu, još bi više profitirali ilegalci. Naravno, postoji i bojazan da bi se veći troškovi za iznajmljivače prelili na veću cijenu privatnog smještaja.

“Znači tu imamo tri puta više kapaciteta u takozvanom nekomercijalnom smještaju, nego što imamo u kategoriziranom smještaju. Drugim riječima, svaki treći kupac nekretnine u Hrvatskoj je stranac, ali i hrvatski građani bi radije iznajmljivali takve nekretnine kao da ih izmamljuju podstanaru. A to može biti svaki državljanin iz EU koji može 90 dana boraviti u Hrvatskoj, bez obaveze da se ovdje prijavljuje, da plaća turističku pristojbu. I tu se onda ne plaća ni porez na dohodak”, pojašnjava turistički konzultant Nedo Pinezić.

Paušalni porez na dohodak tako u Puntu ostaje 300 kuna po krevetu. Postoje i druge metode kako doći do prihoda, kažu u tamošnjoj turističkoj zajednici.

“Moje osobno i profesionalno mišljenje je da ne treba za sada opterećivati male iznajmljivače. Možda se može urediti i na druge načine, da ih se obvezuje s brojem kreveta, gdje bi onda morali otvarati obrte”, mišljenja je direktor TZ Punat Branko Karabaić.