Regija

IZNIMNO TOPLA ZIMA Očekuje nas stabilno do kraja tjedna, a u ponedjeljak..

0

Prvi dani siječnja i nove godine donijeli su iznimno visoke temperature. Prekjučer je u Kaštel Štafiliću, odnosno u splitskoj zračnoj luci izmjerena najviša siječanjska temperatura zraka od početka službenih meteoroloških mjerenja, piše Rade Popadić za Dalmaciju danas.

No, izostanak zime vidi se posvuda u zemlju, na Mediteranu, na Balkanu, u Europi. Meteorolozi su objavili podatak da je na europskom kopnu posljednjih dana bilo oko 16 stupnjeva toplije od prosjeka za dio godine. Ne samo da hrvatske planine nemaju snijega, nego je tek u tragovima u najvišim planinama BiH, a brojna alpska skijališta suočena su s najvećim nedostatkom snijega u znanoj prošlosti, što ugrožava tamošnju zimsku turističku sezonu.

Najviše dnevne temperature zraka, 6.1.2023.

Iako prave zime na našem području nema veće nekoliko godina za redom, aktualna nas, za sada, suočava s gorkom činjenicom, da zime kakvo smo imali prije nekoliko desetljeća možemo zaboraviti. Naravno, to ne znači da se neće javljati hladna, pa i ekstremno hladna i snježna razdoblja, no gledajući u globalu, ovo što imamo ove godine, mogao bi postati obrazac za ono što dolazi u godinama pred nama.

Bilo kako bilo, i kraj aktualnog tjedna proći će u znaku toplijeg vremena od prosjeka, iako neće biti tako toplo kao početkom tjedna. Stabilno će se zadržati do kraja tjedna, iako krajem nedjelje već može ponegdje pasti vrlo malo kiše.

Danas nas očekuje pretežno sunčano vrijeme, ujutro je mjestimice moguća magla. Bit će tiho ili uz slab vjetar, popodne na otvorenom može prolazno biti umjerenog sjeverozapadnjaka. Minimalne jutarnje temperature zraka u Zagori od -2 do 5°C, uz obalu i na otocima od 5 do 10°C. Najviše dnevne temperature većinom od 9 do 16°C.

Vrlo slično vrijeme bit će u pretežno sunčano subotu u kojoj ujutro mjestimice može biti magle. Bit će tiho ili uz slab vjetar, popodne zapadnih smjerova. Minimalne jutarnje temperature zraka u Zagori od -1 do 5°C, uz obalu i na otocima od 5 do 10°C. Najviše dnevne temperature većinom od 8 do 15°C

Nedjelja donosi postupan porast naoblake iako će u većini predjela dan biti suh. Ipak, vrlo malo kiše može biti osobito u drugom dijelu dana. Danju će zapuhati jugo koje će jačati prema večeri, a navečer će na moru biti vrlo jakih udara. Temperature zraka bez veće promjene, osim večernjih koje će porasti.

Nakon duže pauze, ciklona će nas prijeći tijekom ponedjeljka. Bit će oblačno s kišom, mjestimice i pljuskovima s grmljavinom, a lokalno može biti tuče. Krajem dana moguć je snijeg u najvišim planinama Dalmacije, no onda se očekuje prestanak oborina i početak smirivanja vremena. Ujutro će puhati jako jugo i oštro, mogući su olujni udari. Vjetar će potom preko lebića okretati na tramontanu koja će na moru imati jake do vrlo jake udare. Ujutro i danju toplo, osjetno će osvježiti u večernjim satima. Ovisno o lokaciji, past će od 10 do 100 litara kiše po kvadratnom metru.

Od utorka stabilnije i tek malo svježije.