Politika i gospodarstvo

IZMJENE I DOPUNE ZAKONA: Ukida se dodatni zdravstveni doprinos na mirovine

0

Vlada je na jučerašnjoj sjednici donijela dvije važne odluke koje se tiču umirovljenika, ali i onih koji idu u mirovinu. Premijer Andrej Plenković je najavio, a ministar financija Marko Primorac obrazložio konačni prijedlog izmjena i dopuna Zakona o doprinosima, kojima se ukida dodatni zdravstveni doprinos od jedan i tri posto te se povećavaju koeficijenti doprinosa za samostalne umjetnike, javlja Mirovina.

“Ovim nacrtom se predlaže povećanje osnovice izračuna koeficijenta samostalnim umjetnicima kojima se doprinosi uplaćuju iz državnog proračuna i to s 0,8 na 1,2. Isto tako, predlaže se ukidanje dodatnog doprinosa za zdravstveno osiguranje po stopama od jedan i tri posto na mirovine ostvarene prema propisima o mirovinskom osiguranju RH. Radi se o ukidanju antirecesijskih mjera koje su bile uvedene 2009. godine. Primjena ovih odredbi predlaže se s 1. travnja 2023. godine”, obrazložio je ministar Filipović, što znači da će ove izmjene ići na izglasavanje u Sabor po hitnom postupku.

Podsjećamo, 2009. godine na snagu stupila izmjena Zakona o doprinosima, kojom je uveden dodatni doprinos za zdravstvo u iznosu od jedan i tri posto mirovine, s time da viši iznos plaćaju umirovljenici s mirovinom iznad prosječne neto plaće u prvih osam mjeseci prethodne godine. Obvezu podmirenja doprinosa u iznosu od jedan posto za mirovine branitelja te mirovine niže od prosječne plaće preuzela je država.

Takav je doprinos obračunat na mirovine za prosinac 2022., s isplatom u siječnju 2023., za 1.025.818 korisnika mirovina, a doprinos od tri posto skinut je s mirovina 32.966 umirovljenika. U više navrata tijekom proteklih 13 godina, umirovljeničke su udruge tražile ukidanje ovog kriznog nameta. Sporno im je bilo i to što se dodatni zdravstveni doprinos obračunava na cijeli iznos mirovine, a ne samo na manji dio koji prelazi propisani cenzus. Ovime bi se, stoji u obrazloženju izmjena i dopuna, poboljšao umirovljenički standard za 32.000 umirovljenika.

Povrat koeficijenta za samostalne umjetnike

U isto vrijeme. 2009. godine, samostalnim je umjetnicima smanjen koeficijent za obračun doprinosa koji se uplaćuju iz državnog proračuna s 1,2 na 0,8. Novom se odlukom sve vraća na razinu prije 2009. godine. Mirovine samostalnih umjetnika, prema tome, nisu mogle biti veće od 1.700 kuna (225,63 eura).

Poanta je u tome što su samostalni umjetnici osobe koje su izvan radnog odnosa, a koje zarađuju od svojeg rada i kojima je umjetničko stvaralaštvo jedino i glavno zanimanje. S obzirom na to, doprinosi za mirovinsko i zdravstveno osiguranje im se uplaćuju iz državnog proračuna. O tome odlučuje Stručno povjerenstvo, uz naknadno odobrenje ministrice kulture i medija, u postupku i prema uvjetima definiranima pravilnikom iz Zakona o pravima samostalnih umjetnika i poticanju kulturnog i umjetničkog stvaralaštva.

Zahtjev za priznavanje prava na uplatu doprinosa podnosi se stručnom povjerenstvu pri Hrvatskoj zajednici samostalnih umjetnika u vremenu od 1. do 15. ožujka tekuće godine, što znači da će izmjena Zakona o doprinosima doći točno na vrijeme za sve one koji se prijave.

Ipak, ako ove izmjene i dopune Zakona o doprinosima stupe na snagu, neće ispraviti sve razlike u umjetničkom sektoru. Naime, kazališni glumci koji rade na ugovor o radu u javnim kazalištima, kao i kostimografi, scenografi, redatelji i drugi imaju koeficijent za doprinose 1,8 koji im je propisan Uredbom o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama. Ipak, država smatra da će ovim potezom samostalnim umjetnicima ‘povećati socijalnu sigurnost’.