0

Ciklona već danima podržava nestabilno i kišovito vrijeme, osobito na Jadranu.

Iako je iza nas tek sedam dana prosinca, u mnogim područjima Dalmacije u tom je razdoblju već pala količina oborina koje odgovara klimatološkom prosjeku za cijeli prosinac.

S obzirom na to da će sljedeća četiri dana posvuda pasti 50 do čak 200 novih litara, nema sumnje da će prvi mjesec klimatološke zime biti natprosječno kišovit.

Iako nas prati kiša, temperature zraka posljednjih dana nisu bile zimske. Kiša je već mnogima dosadila, te se postavlja pitanje do kada će padati. Mnogima neće biti drago kada čiju da je najkišovitiji dio tjedna ispred nas.

Naime, iako će kiše biti i danas, najobilnija će biti u petak i osobito subotu, te manjim dijelom u nedjelju.

Kako prognozira Rade Popadić za Dalmaciju danas, četvrtak donosi promjenjivo vrijeme, povremeno uz kišu i temperature zraka slične jučerašnjima. Još kišovitije, ali i toplije bit će u petak koji će obilježiti i umjereno do jako jugo koje navečer na moru može imati vrlo jake udare. Slično i u toplu i vrlo kišovitu subotu. Krajem dana na sjevernom Jadranu će zapuhati bura što će biti uvod u zahlađenje.

Očekivana količina oborine do kraja ovog tjedna (Prog. model Icon)

Ono se još veći dio nedjelje neće osjetiti u Dalmaciji, no i tamo jugo prestati u drugom dijelu nedjelje kada će početi pad temperature. Moguće je da će nedjelja navečer biti većinom suha.

Ponedjeljak i osobito utorak donose daljnji pad temperature zraka.

Primjerice, u Zagori niti najviše dnevne temperature neće prelaziti 5 stupnjeva, a i uz obalu će temperature biti jednoznamenkaste. U Zagori ujutro može biti slabe susnježice i snijega, no početka tjedna ipak će u većini predjela obilježiti suho i pravo ranozimsko vrijeme.

Drugi dio sljedećeg tjedna donosi postupan porast temperature, ali i na žalost mnogih, povratak kiša!

Više u kategoriji Izdvojeno