Regija

ISKORISTITE DANAŠNJI DAN Slijedi velika promjena vremena

0

U većem dijelu Dalmacije nedjelja je osvanula uz pretežno vedro vrijeme, a nešto više oblaka bilo je tek ponegdje u sjevernoj Dalmaciji.

Minimalne temperature zraka kretale su se uglavnom od -6 do 2°C u Zagori, te od 0 do 9°C na obali i otocima. Najhladnije mjerne postaje bile su Dinara i Nisko s -6.3°C, a najtoplije je bilo na širem dubrovačkom području gdje je izmjereno 9 Celzijevih stupnjeva.

U većem dijelu Zagore i na obali vjetar je slab, a na otvorenom moru zapuhalo je umjereno jugo koje će poslijepodne jačati na jako, a navečer i vrlo jako s olujnim udarima.

– Mjestimice jako jugo. Najjači udari vjetra 35-40 čvorova (65-75 km/h). Iako su uobičajene i česte u ovoj regiji, očekuje se lokalno ili potencijalno opasne brzine vjetra koje uzrokuju valove rizične za manja plovila. Neiskusni pomorci, posebno oni koji upravljaju manjim brodovima, trebali bi izbjegavati plovidbu u tim uvjetima i obratiti pozornost na pomorsku prognozu te pri planiranju razmotriti vjetar i uvjete na moru. Moguće je da neki katamarani neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu – upozorava DHMZ.

Poslijepodne, te posebno prema večeri, očekuje se postupni porast naoblake, ali će se zadržati uglavnom suho vrijeme. Najviša temperatura kretat će se između 11 i 16°C, prognozira Rade Popadić za Dalmaciju danas.

Ponedjeljak: Jugo i kiša

U noći na ponedjeljak raste vjerojatnost za kišu, najprije u sjevernoj Dalmaciji, a do jutra i u ostatku područja. Mjestimice je moguća i obilnija kiša, te grmljavinsko nevrijeme.

– Mjestimice obilniji pljuskovi, a moguća je i tuča. Količina oborine > 60 mm; Vjerojatnost grmljavine 30-60 %. Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu – upozorava DHMZ, a dodaje i upozorenje na vjetar:

“Jako i olujno oštro (južni vjetar) prolazno slabi i okreće na sjeverozapadnjak. Najjači udari vjetra > 65 km/h. Budite na oprezu zbog krhotina koje lete nošene jakim vjetrom. Mogući su lokalizirani prekidi u aktivnostima na otvorenom.”

Najniže temperature zraka od 8 do 11, a najviše od 11 do 15°C. Nestabilno s povremenim oborinama zadržat će se gotovo cijeli tjedan, a prvi suhi dan mogao bi biti tek nedjelja.