Politika i gospodarstvo

IMAMO PREVIŠE BOLNICA Beroš: Nije održivo imati 63 bolnice za malo manje od 4 milijuna stanovnika

0

Od Nove godine sve županijske i opće bolnice postaju državne. Tada će početi postupak prijenosa upravljačkih prava. Za sada najveći otpor takvoj odluci stiže iz Grada Zagreba, iz kojeg je najavljena i ustavna tužba. Ministar zdravstva Vili Beroš bio je gost Dnevnika HRT-a.

Komentirao je ulaganje u KBC Zagreb te je dodao da će tako ulaganje donijeti pružanje vrhunske zdravstvene skrbi.

– Isto tako donijet će bolje uvjete rada za sve zdravstvene radnike. Naime, to su zaista dosta velika infrastrukturna ulaganja, međutim, ona sama po sebi nisu dostatna. Potreban je organizacijski, ali isto tako i financijski iskorak da bi naš zdravstveni sustav učinili boljim – rekao je ministar Beroš.

Naveo je da su poneke županije i gradovi vrlo dobri gospodari bolnica, ali kaže da je potrebno provesti određene preduvjete kako bi se moglo upravljati zdravstvenim sustavom.

– Čuli smo u nekoliko navrata da se župani žale, odnosno najavljuju da najbolje znaju situaciju u svojim županijama. Možda i znaju, ja im to vjerujem. Međutim, oni nemaju širu sliku. Potrebno je transformirati naš bolnički sustav i reorganizirati ga. Jer 63 bolnice u ovakvom obliku za malo manje od 4 milijuna stanovnika nije održivo – objasnio je.

Istaknuo je da se bolnice neće ukidati, ali da ih je previše.