IzdvojenoRegija

HRT Blagdanska akcija “Uljepšaj baki Božić” na području Doline Neretve

0

Na području doline Neretve Udruga “Dobra” preko svojih programa zapošljava gerontodomaćice koje obilaze socijalno ugrožene osobe. Tradicionalno i ove godine u suradnji s Crvenim križem provode blagdansku akciju “Uljepšaj baki Božić”.

Gospođa Stojka Gnječ u naselju Krvavac živi sama već tri desetljeća. Oko nje su tek susjedi koji je katkad posjete.

– Dođu kad mi nešto treba. Meni je to drago, puno mi to znači, a pogotovo Zdenka, kaže.

Zdenka je njezina gerontodomaćica koja osim nje obilazi još pet osoba. Sve ih, kaže navečer pred spavanje nazove, kako bi se osjećali sigurnijima.

Suprug joj je umro prije trideset godina. Najbližu rodbinu ima u susjednoj Bosni i Hercegovini i dalekoj Australiji, no dolaze rijetko. Zdenka joj pomaže oko kućanskih poslova i higijene, a ponekad je posjeti i u večernjim satima, ako je tada u prolazu.

Osim nje, na području Neretve još je preko devedeset potrebitih.

Ovih dana svim korisnicima dostavljeni su paketi s potrepštinama.

– Nije neka ogromna vrijednost, ali sama ta pažnja i ta ljubav koju mi doživimo od tih korisnika kad im to donesemo, oni su tako presretni, kaže ravnateljica Crvenog križa Metković Nela Orlović.

Gospođu Stojku u trenutku snimanja razveselila je i božićnica. Osim, kako kaže “zlatnih ruku” i toplih riječi njezine gerontodomaćice koji joj znače neizmjerno – i novac će dobro doći.

Video prilog HRT-a pogledajte OVDJE.