Regija

HISTOLAB Osnovna škola Gradac dobitnica nagrade Vijeća Europe

0

Vijeće Europe je ove godine dodijelilo nagradu HISTOLAB za inovativne školske projekte u nastavi povijesti Osnovnoj školi Gradac za projekt Povijest je (ponekad) učiteljica života.

Cilj HISTOLAB-a je prikupiti inovativne inicijative i ideje u nastavi povijesti, ne samo od nastavnika i akademika, već i od učenika. Ova nagrada potiče učenike da podijele svoje interese i ideje te da izraze kako žele učiti o povijesti.

Projekt se provodio u školi zadnje tri školske godine, a njegovi nositelji, uz mentorice Branku Perić i Davorku Soče, bili su prošlogodišnji učenici 8. razreda OŠ Gradac. Čestitamo svima koji su u njemu sudjelovali, a osobito Ani, Anđeli, Lauri, Lori, Matei i Mariji.

U obrazloženju nagrade predstavnici Vijeća Europe su istakli:

„Jako nas je inspiriralo razumijevanje vaših učenika o važnosti uključivanja svačijih priča u povijest te način na koji su povezivali događaje iz prošlosti i lokalne povijesti Gradca s aktualnim društvenim temama. Jasno je da razumiju snažan učinak koji povijest može imati na to kako se mi kao ljudi povezujemo jedni s drugima. Bilo je fascinantno čitati vašu analizu za koju vidimo da se temelji na empatijskom razumijevanju ljudskih iskustava i saznati kako je Gradac povezan s drugim širim povijesnim događajima.“

Osnovna škola Gradac najljepše zavaljuje suradnicima u projektu na njihovoj velikoj podršci – Zavičajnoj zbirci Gradac s njezinim voditeljicama Ivanom i Zlatom Andrijašević, Općini Gradac, a osobito načelniku Matku Buriću te TZ Gradac.