IzdvojenoPolitika i gospodarstvo

HDZ UVJERLJIV Objavljeni rezultati ankete za X. izbornu jedinicu

0

HRT je nastavio s objavljivanjem rezultata posljednje ankete uoči izbora. Nakon 3. i 4. izborne jedinice te 5. i 8. izborne jedinice, na redu su 9. i 10. te su tako poznate trenutne preferencije birača u šest izbornih jedinica.

HRejting za 9. i 10. izbornu jedinicu proveden je između 3. i 5. travnja na uzorku od 600 ispitanika u svakoj izbornoj jedinici. Najveća pogreška iznosi +/- 3.9%.

Deveta i deseta izborna jedinica obuhvaćaju jug Hrvatske, odnosno četiri dalmatinske županije. Riječ je o Zadarskoj, Šibensko-kninskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Važno je napomenuti kako je ključna riječ u ovim anketama “raspoloženje javnosti”. Dakle, ono što birači misle o strankama i koalicijama u trenutku provođenja ankete, a ne kakav će biti rezultat u srijedu 17. travnja nakon zatvaranja birališta.

IX. izborna jedinica

Iz te perspektive, birači izborne jedinice koja obuhvaća dijelove Zadarske i Splitsko-dalmatinske te cijelu Šibensko-kninsku županiju misle da bi od čak 18 lista koje se ondje natječu, samo četiri trebale biti u Hrvatskom saboru.

  1. HDZ s partnerima 37.8% – 8 mandata
  2. SDP-ova koalicija Rijeke pravde 18.1% – 4 mandata
  3. Most 8% – 2 mandata
  4. Domovinski pokret i partneri 6.1% – 2 mandata

Postoje u 9. izbornoj jedinici još tri opcije koje su ispod izbornog praga, ali ih se zbog velike statističke pogreške ankete ne može unaprijed otpisati. To je ponajprije Možemo s 4% potpore. Jako mala šansa, ali ipak šansa za dobiti mandat, smiješi se i Ričardu nezavisnom s 2.7% te Umirovljenicima zajedno s 2.1%. Pogotovo ako se zna da je i udio neodlučnih velik. Iznosi 14% devet dana prije izbora.

X. izborna jedinica

Našu najjužniju izbornu jedinicu čine cijela Dubrovačko-neretvanska i dio Splitsko-dalmatinske županije, uključujući i grad Split. Ovdje je raspoloženje birača poprilično slično onome u devetoj jedinici.

  1. HDZ s partnerima 34% – 7 mandata
  2. SDP-ova koalicija Rijeke pravde 19.5% – 4 mandata
  3. Most 10.9% – 2 mandata
  4. Domovinski pokret i partneri 9% – 1 mandat

Iako je Možemo s 4.0% ispod praga, u igri za mandat itekako ih još drži visok udio neodlučnih od 13.2% i visoka statistička pogreška ankete. Znatno manje to vrijedi za koaliciju oko Socijaldemokrata koji su dobili 2.4% i Umirovljenici zajedno s 2.3%.

Ukupni mandati nakon obrade 6 izbornih jedinica. HDZ s osjetnom prednošću

Ovim HRejtingom su zaključene još dvije od ukupno šest dosad obrađenih izbornih jedinica. Do sinoć je situacija s mandatima bila poprilično izjednačena između lijeve i desne strane političkog spektra.

S večerašnjom 9. i 10. jedinicom HDZ dobiva značajnu prednost. Trenutačno je na 38 mandata, što je za 10 više od SDP-ove koalicije (28). Domovinski pokret je došao do 8, a Most do 5. Možemo je ostao na 2, kao i IDS. Međimurski župan Matija Posavec sa svojom listom nosi jedan preostali mandat.

Mnogo neodlučnih, visoka statistička pogreška

Od ukupno 140 saborskih mjesta, preostalih 11 do 151 pripadaju nacionalnim manjinama i dijaspori. U protekla tri dana popunjeno je ovom anketom 84 mjesta.

Valja navesti kako su mane ove ankete visoka statistička pogreška od gotovo 4 posto te velik broj neodlučnih birača. Također, u iduća dva dana objavit će se rezultati za izborne jedinice koje tradicionalno nisu toliko naklonjene HDZ-u. Radi se o tri “zagrebačke” jedinice (1., 2. i 6.) te velikoj sedmoj jedinici koja obuhvaća središnju Hrvatsku, ali i primorske dijelove te se proteže kroz čak 5 županija.

Ankete za 6. i 7. jedinicu objavit će se sutra, piše Dalmacija danas.