Regija

HAC planira dodati nove trake na autocestu Zagreb – Karlovac – Bosiljevo II

0

U oglasniku javne nabave u ponedjeljak je objavljena javna nabava Hrvatskih autocesta (HAC) vrijedna 3,85 milijuna eura, ne računajući PDV, koja se odnosi na izradu projektne dokumentacije za proširenje autoceste Zagreb – Karlovac – Bosiljevo II.

Za dionicu od Zagreba do Karlovca potrebno je pripremiti projektnu dokumentaciju do razine građevinske dozvole, a za nastavak od Karlovca do čvora Bosiljevo II traži se lokacijska dozvola. Autocesta Zagreb – Karlovac u promet je puštena prije pola stoljeća, a već godinama predstavlja usko grlo tijekom turističke špice, pogotovo tijekom vikenda kada su uobičajene smjene turista.

Četiri nova čvorišta

Od ponuditelja se traži izrada projektne dokumentacije za nadogradnju po jednog voznog traka i jednog zaustavnog traka u svakom smjeru vožnje. Kako se cesta planira proširiti, tako će i pojedine postojeće objekte poput vijadukta i nadvožnjaka trebati srušiti te izgraditi nove, a bit će i onih koje se neće morati rušiti već će ih biti dovoljno nadograditi.

HAC predviđa četiri nova čvorišta. To su novo čvorište Karlovac u naselju Selce te još dva na dionici Zagreb – Karlovac u Stupniku i Ašpergerima, dok je na dionici Karlovac – Bosiljevo II planirano čvorište Jelsa. Rok za dostavu ponuda istječe početkom veljače.