0

Jučer je Građanska inicijativa Zdrav život na svojim stranicama društvenih mreža objavila par fotografija kamenja s gradske plaže u Pločama koje su uslijed oseke izronile na površinu.

Kamenja su izgledom od žutih do tamnozelenih prema kojima su pločanski ekolozi došli do zaključka da se radi o onečišćenju jasno aludirajući, iako ne spomenuvši, da se radi o onečišćenju iz pločanske luke i o tragovima ugljena.

Naravno, kao i sve građane, zanimalo nas je o čemu se točno radi i poslali smo upit Luci Ploče, uzimajući u obzir činjenicu da se jedino na lučkom području vrši manipulacija inkriminiranim ugljenom.

Luka Ploče nam je jutros poslala analizu koju su zatražili od ovlaštenog inspektorata o utvrđivanju prisustva tragova ugljene prašine u kojoj jasno piše da se radi o prirodnoj boji kamena koji je zeleno žućkaste boje i da ugljena nema ni u tragovima. Također su izvršili i struganje s površine kamenja i pod mikroskopom nisu uočene nikakve čestice koje bi podsjećale na ugljen, piše u priopćenju Inspektorata.

Dakle, na sreću svih nas, nema potrebe da Kapetanija izlazi na teren i traži “krivca” u nečemu što u ovom slučaju ne postoji. Jedini krivac je isključivo priroda koja se poigrala bojama.

Cijenimo ekološki aktivizam i borbu čovjeka za zdravije i čišće, to nam je valjda svima u prirodi, ali posebno treba biti oprezan u toj aktivnosti da se ne sklizne u senzacionalizam i širenje panike. Tražeći Pedra u svakom crnom kamenu, olako donoseći zaključke, skreće se pažnja na ono što je zaista problem i gubi se na objektivnosti.

Također, iz Luke Ploče su nam dali objašnjenja rezultata mjerenja lebdećih i taložnih čestica, iznesene u emisiji “Poziv” Nove TV:

 

Više u kategoriji Ekologija