EkologijaGradIzdvojeno

Grad Ploče u Zagrebu prezentirao projekt uređenja 6 zelenih zona

0

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost prošli je tjedan u Zagrebu održao informativnu radionicu „Zelena strana ulice“ o projektima prilagodbe klimatskim promjenama s ciljem osigurati jednostavniju i efikasniju provedbu projekata kojima je odobreno sufinanciranje u sklopu Javnog poziva za neposredno sufinanciranje provedbe mjera prilagodbe klimatskim promjenama iz nacionalnih planskih i strateških dokumenata (JP ZO 10/2022).

Među brojnim gradovima koji su sudjelovali bio je i Grad Ploče, u čije je ime su prisustvovali pomoćnica pročelnika Ivanka Pažin te pročelnik Upravnog odjela za gospodarski razvoj Damir Živković.

Pročelnik Živković ovom je prigodom predstavio projekte krajobraznog uređenja šest velikih javnih površina na području Ploča (riva, park uz Ul. Vladimira Nazora te prostor neposredno uz ulicu, park ispred gradske uprave, prostor pokraj mosta i pijace, saniran pokos pokraj zgrade PP) za koje je Gradu prije nekoliko mjeseci odobreno sufinanciranje upravo od strane FZOEU, u iznosu od 2.958.046,11 kuna s PDV-om, što čini 80% ukupno procijenjenih prihvatljivih troškova, od ukupno 3,7 milijuna kuna. Projekt podrazumijeva gotovo 6000 novih sadnica i gotovo 5 km novog sustava za navodnjavanje, za djelomično ili potpuno zapuštene, urbane zelene površine.

Fond je prepoznao projekte Grada Ploča kao primjer dobre prakse te istaknuo važnost ovakvih inicijativa u provedbi mjera prilagodbe klimatskim promjenama. Sadnja stabala i ostalog bilja te općenito razvoj zelene infrastrukture imaju značajan doprinos ublaživanju efekta toplinskih otoka, smanjenju emisije CO2, unaprijeđenu kvalitete života i zdravlja stanovništva što je ujedno i definirano Strategijom prilagodbe klimatskim promjenama u RH za razdoblje do 2040., s pogledom do 2070.

Grad Ploče nastavlja pripremati projekte koji se tiču održivosti, hortikulture i obnovljivih izvora energije te koristiti sv dostupna vanjska sredstva financiranja kako bi ih proveo. U budućnosti će to biti energetske obnove javnih zgrada, sufinanciranje energetske obnove privatnih zgrada, postavljanje solarnih elektrana te nove zelene površine gdje god je to moguće.