IzdvojenoLuka Ploče

GOSPODARSTVO POTIČE SPORT Luka Ploče revitalizira jedrenje u Pločama i subvencionira polaznike škole jedrenja

0

Naš urednik napisao je jedan članak o pločanskoj školi jedrenja za portal Južni kojeg prenosimo u cijelosti:

Grad Ploče kao primorski grad jedan je od rijetkih koji nema dobro razvijen segment sportova na vodi i stoga je Luka Ploče, jedan od vodećih gospodarskih subjekata u Dalmaciji, odlučila revitalizirati jedrenje.

Pločanski kraj je destinacija iznimno pogodna i zanimljiva za razvoj jedriličarskih sportova o čemu govori i činjenica da je Ušće Neretve u svega petnaestak godina od gotovo nepoznatog kraja postala jedna od najpoznatijih destinacija kitesurfinga i windsurfinga.

Plod petnaestogodišnje uspješne suradnje Luke Ploče i entuzijasta sportova na vodi to jest jedrenja te svih dosad postignutih rezultata jest i pločanska Škola jedrenja, projekt kojim se svake godine sve više i više popularizira jedrenje na području Grada Ploča i to u svim dobnim skupinama od djece do odraslih, čime se podiže kvaliteta ponude sportova i rekreacije, a time i kvaliteta življenja u Gradu.

Jedriličarski klub Ploče sailing uz podršku Grupe Luka Ploče već četvrtu godinu zaredom organizira i Ljetnu školu jedrenja koju godišnje prođe stotinjak djece iz Ploča i okolice. I ove godine će dio njih ostati na zimskim treninzima te svoje jedriličarske vještine usavršavati i u hladnijem dijelu godine. U tu svrhu su nabavljena jedriličarska odijela jer se kaže da za jedrenje na postoji loše vrijeme već samo loša i neprilagođena oprema.

Grupa Luka Ploče subvencionira sve polaznike škole jedrenja, osnovnoškolce i srednjoškolce sa 40 eura mjesečno tako da je članarina Ljetne škole jedrenja iznosi 40 eura mjesečno, a zimskih treninga samo 20 eura mjesečno.

– U četiri godine smo napravili respektabilnu školu jedrenja. Uz podršku Grupe Luka Ploče imamo na raspolaganju vrhunsku opremu, vjerojatno najbolju u Hrvatskoj a i šire. Uz četiri jedrilice First 18, ove godine smo nabavili i regatno školsku jedrilicu dužine 11,80m M.A.T. 1180 te za prijevoz i sigurnost treninga koristimo dva glisera dužine 6 i 10 metara. Ukupna vrijednost opreme je oko tri milijuna kuna. Mislim da je potpuno jasno kako članarine koristimo za troškove goriva te manje tekuće održavanje plovila, a za nabavku opreme nikad ne bi uspjeli skupiti bez velike podrške Grupe Luka Ploče – rekao je voditelj Škole Teo Marinović.

Dodajući kako je to tek prva faza kluba on je naglasio:

– Dokazali smo da za ovaj predivni sport postoje savršeni prirodni uvjeti ali i velik interes djece u Pločama. Ovo je tek početak, a u budućnosti planiramo pokrenuti treninge i u nekoj od olimpijskih klasa – kazao je Marinović.

U Školi jedrenja, kod olimpijskih klasa djeca su sama ili u dvoje na plovilu. Za početak je cilj bio pružiti svoj zainteresiranoj djeci mogućnost sudjelovanja u jedrenju, a i prezentirati jedrenje kao kolektivni sport. To im je posebno bitno jer u vremenu mobitela i izolacija, što može biti korisnije za djecu od bavljenja sportom u prirodi u društvu vršnjaka.

Kako je rekla mlada polaznica škole Korina Bebić, najbolja su joj ljeta kad ide na svakodnevne treninge jer voli jedrenje i druženja. Školu pohađa već dvije godine i to preko cijele godine i oduševljava zavidnim znanjem i jedriličarskim vještinama.

Njen malo stariji kolega Nedo Nikolac, učenik je 7. razreda osnovne škole, pohađa školu jedrenja od samih početaka i može se reći da je pravi mali meštar od jedara. Skromno priznaje da je jedan od najboljih mladih pločanskih jedriličara, uživa u svakom treningu, bilo ljetnom ili zimskom, a u budućnosti se vidi kao i kao skiper i kao jedriličar u sportskom natjecanju. Posebno je istaknuo odličnu atmosferu na treninzima i učitelje za koje ima samo riječi hvale.

Od sportskih rezultata pločanske škole jedrenja za istaknuti je prvo mjesto u grupi II na regati Hrvatskih mornara u Makarskoj te treće u skupini II na najmasovnijoj regati na ovom dijelu Jadrana Splitskoj Mrduji.

Škola jederenja za sad, uz suglasnost Grada Ploča, privremeno koristi prostor bivše vojarne Sidrište za smještaj plovila i kontejner za spremanje opreme, a nadaju se kako će u skoroj budućnosti naći stalno rješenje za smještaj plovila, opreme a i klupske prostorije.

Autor: Dino Doboš/Južni.hr