Ekologija

GI “Pravo na zdrav život” uputila zahtjeve prema Gradu zbog ugroze zdravlja građana i onečišćenja

0

GRAĐANSKA INICIJATIVA „PRAVO NA ZDRAV ŽIVOT“ PLOČE Gradskom vijeću predala je Zamolbu vezanu uz ugrozu zdravlja građana Ploča i onečišćenja zraka, tla, mora i podmorja:

“Temeljem Ugovora o koncesiji za izgradnju, poslovanje, upravljanje i razvoj terminala rasutih tereta u Luci Ploče sklopljenog 18. siječnja 2010. godine između Lučke uprave Ploče kao davatelja koncesije i Luke Ploče d.d. kao koncesionara razvidno je da će ovaj Ugovor trajati do 13. kolovoza 2055.godine. Prema dosadašnjem iskustvu, to je za građane Ploča, ali i cijele doline i okolnih mjesta katastrofa.

Građanska inicijativa Pravo na zdrav život periodično od 2007. godine u ime građana ovoga grada koji desetljeće i pol trpi neviđeni ekološki teror, traži ostvarivanje čl.69.Ustava RH, a to je pravo na zdrav život. Već punih 16 godina imamo samo prazna obećanja i prevare.

Tražimo sljedeće:

1. Grad Ploče zajedno sa DHMZ da ubrza hitno uspostavljanje državne mjerne stanice u Pločama, što je ova GI već učinila u svome podnesku Državnoj inspekciji od 2.8.2023.;
2. Da Gradsko vijeće Grada Ploča donese odluku o pokretanju procedure za ispitivanje kvalitete zraka, tla, mora i podmorja, uključujući i čestice PM 2,5 i PM 10 (koje se sada uopće ne mjere);
3. Sukladno ugovoru između Lučke uprave Ploče i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko dalmatinske županije u svezi rezultata na šest mjernih postaja, Lučka uprava je dužna izvijestiti Grad Ploče o rezultatima kontrole. Tražimo od Grada Ploče rezultate za prvih sedam mjeseci ove godine, te da se ti rezultati javno objave.

Zbog evidentno velikog pritiska zainteresiranih građana molimo za hitno djelovanje, kako bismo na vrijeme mogli poduzeti daljnje mjere u koje uključujemo i prosvjede u vrlo kratkom razdoblju!

Napominjemo da smo skoro potpuno istovjetne zahtjeve uputili Gradskome vijeću Ploča iz 2007.godine.

S poštovanjem!”

Za GI Pravo na zdrav život Ploče: Ana Musa, predsjednica i Ivo Karamatić, dopredsjednik