EkologijaIzdvojeno

GI “Pravo na zdrav život” traži od Lučke uprave Ploče zapisnik Državne inspekcije i informacije o skladištenju ugljena u luci

0

Građanska inicijativa „Pravo na zdrav život“ Ploče, uputila je Lučkoj upravi Ploče zamolbu za dostavu određenih materijala. U zamolbi, koju potpisuje predsjednica GI „Pravo na zdrav život“ Ana Musa, od Lučke uprave Ploče traži se:

Dostavu Zapisnika Državne inspekcije temeljenog na našoj prijavi od 2.8.2023., ili javnu objavu istog uz informaciju gdje je objavljen.

Da nam Lučka uprava Ploče koja u ime RH upravlja lučkim područjem dostavi ili javno objavi (uz info gdje i kad je objavljeno) ugovor o koncesiji između Lučke uprave Ploče i Luke Ploče d.d.(naziv iz ugovora, sada Luka Ploče) za terminal rasutih tereta od 18.siječnja 2010., kao I sve naknadne anekse toga ugovora.

Tražimo da  Građansku inicijativu Pravo na zdrav život iz Ploča Lučka uprava izvijesti temeljem kojih zakona, pravilnika ili prava u RH I EU je dozvoljeno skladištenje i manipulacija rasutim teretima – ugljenom i starim željezom (?) na način na koji radi vaš koncesionar Luka Ploče? Koliko je tih tereta u terminalu, a koliko na goloj zemlji (površinski, ne u tonama), a kolika je dozvoljena ugovorom; kolika je dozvoljena visina tih “brda”, a kolika je stvarna koju vide svi građani Ploča; Gdje se sa tih brda (i antracita, i starog željeza) slijevaju oborinske vode i vode kojim gomile polijevate; da li ste u obvezi osim radioaktivnosti kontrolirati i druge štetne vrijednosti u gomilama starog željeza, i po kojim je to RH i EU propisima; po kojim propisima je dozvoljeno da prevozite tone ugljenoga praha u punim, NEPOKRIVENIM vagonima iz same Luke do Metkovića (i dalje u BiH), kroz cijelu dolinu Neretve, doslovno uz prozore mještanima naših sela?

Osim ravnatelju Lučke uprave Ploče Tomislavu Baturu i službeniku za informiranje LU Ploče Marijanu Mikuliću, zamobla je dostavljena i državnom tajniku Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Josipu Bilaveru.

foto: Ante Šunjić/Dubrovački.hr