Zabava i kultura

FESTIVAL PUSTOLOVA “MATE SVJETSKI” Godišnji susret putnika svjetskih razmjera u Vrgorcu

0

Festival pustolova ‘Mate Svjetski’, godišnji je susret putnika svjetskih razmjera, putopisaca pustolova, avanturista i svih zaljubljenika u putovanja.

Ove godine 25. i 26. kolovoza u gradskom parku u Vrgorcu, punog naziva Park 4. Gardijske brigade Pauci, održava se festival koji donosi dašak svjetskih putovanja i otkriva čari avantura.

Prvog dana festivala očekuje vas koncert poznatog benda Cubismo s početkom u 21 i 30 sati, koji će osigurati dobru zabavu uz latino ljetne ritmove.

Drugi dan festivala ne propustite premijerno predstavljanje nove knjige Stipe Božića pod imenom „Penjačevi zapisi“.

Svjetski putnik Mate Šimunović i njegov pas Globus prošli su biciklom, pješke i malom jedrilicom 360.000 kilometara. Putovali su 19 godina i obišli 70 država te posjetili tisuće otoka i otočića po Indijskom i Tihom oceanu.

 

Sve to vrijeme Mate je nosio u kožu uvezani dnevnik u koji su mu se upisali mnogi ugledni domaćini. Kada se pred obalom Sumatre njegova brodica prevrnula, pas Globus spasio mu je knjigu. Kako je Mate snimio na stotine fotografija i vodio dnevnik, iz tih se zapisa vidi kako mu ni danas nema ravnoga pustolova, a fotografije koje je snimio svjedoče o svijetu kakva više nema.